aA
JAV prezidentas George'as W. Bushas ir Didžiosios Britanijos premjeras Tony Blairas buvo pasiryžę nuversti Irako diktatorių Saddamą Husseiną, likus mažiausiai devyniems mėnesiams iki invazijos į Iraką pradžios, praneša laikraštis "Sunday Times". Jame skelbiama Didžiosios Britanijos parengtų slaptų protokolų medžiaga.
JAV kariškiai prie S.Husseino statulos Bagdado centre
JAV kariškiai ruošiasi nuversti S.Husseino statulą Bagdado centre.
© EPA-ELTA
Paviešinus šią medžiagą, gali pasikeisti Didžiojoje Britanijoje kitą ketvirtadienį vyksiančių parlamento rinkimų rezultatai. Per paskutinę rinkimų kampanijos savaitę Irako tema vėl tapo diskusijų objektu. Debatuose buvo svarstoma, ar T. Blairas sakė tiesą, pateikdamas argumentus dėl invazijos į Iraką.

Britų premjeras visada teigė, kad jis sprendimą dėl šalies dalyvavimo Irako kare priėmė tiktai po to, kai S. Husseinui buvo suteikta "paskutinė galimybė" atsisakyti uždraustų ginklų, ir kad režimo pakeitimas niekada nebuvo jo tikslas.

Nors britai nepritaria T. Blairo politikai Irako atžvilgiu ir jo Leiboristų partijos dauguma parlamente, kaip tikimasi, po rinkimų turėtų sumažėti, viešosios nuomonės apklausos rodo, kad šis politikas gali laimėti trečią kadenciją.

"Sunday Times" išspausdino slaptuosius ministrų kabineto posėdžio, vykusio 2002 metų liepą, protokolus. Likus devyniems mėnesiams iki karo Irake, posėdyje buvo svarstomas invazijos į šią Artimųjų Rytų šalį klausimas.

Remiantis protokolais, T. Blairas kabinetui tuomet aiškiai pasakė, kad yra norima pakeisti S. Husseino režimą.

"Jeigu politinė padėtis yra tinkama, žmonės palaikys režimo pakeitimą", sakė Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas.

Užsienio reikalų sekretorius Jackas Straw išreiškė abejonių dėl invazijos pagrįstumo. Jis sakė, kad "Saddamas negrasina kaimyninėms šalims ir jo masinio naikinimo ginklų galia yra mažesnė negu Libijos, Šiaurės Korėjos ar Irano turimas arsenalas".

T. Blairo administracija kol kas nekomentuoja, ar britų laikraščio gauti slapti protokolai yra tikri. Ji teigia, kad kabineto posėdis esą vyko prieš Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai priimant rezoliuciją, kuria Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovas pagrindė savo invazijos į Iraką argumentus.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.