aA
Romos teisėsaugininkai stengiasi bent laikinai uždaryti vieną interneto svetainę, kurioje įdėtas fotomontažas - naujasis popiežius Benediktas XVI, aprengtas nacių uniforma.
Vokiečių Kardinolas Josephas Ratzingeris šluostosi veidą po Mišių.
Vokiečių Kardinolas Josephas Ratzingeris šluostosi veidą po Mišių.
© Reuters/Scanpix
Grubiame fotomontaže vokiečių kardinolo Josepho Ratzingerio galva uždėta ant nacisto uniforma vilkinčio vyro su svastika ant rankovės raiščio, už jo - nacių vėliava. Toks vaizdas pasirodė prieš 10 dienų tarptautinės naujienų ir nuomonių svetainės "Independent Media Center" (www.indymedia.org) itališkoje versijoje.

Romos magistratas tyrėjas Salvatore Vitello pareiškė, kad ten pateiktos nuotraukos pažeidžia Italijos įstatymą, draudžiantį šmeižti katalikų bažnyčią. Todėl imtasi priemonių prieš svetainės savininkus, apkaltinus juos popiežiaus asmenybės ir jo garbės įžeidimu.

Popiežius Benediktas XVI jaunystėje buvo nacių jaunimo organizacijos "Hitlerjugend" narys. Antrojo pasaulinio karo metais Vokietijoje visi jaunuoliai privalėjo būti jos nariais.

Kiek vėliau J. Ratzingeris ėmėsi studijuoti kunigystės. Jo biografai tvirtina, kad J. Ratzingeris niekada nebuvo nacistų partijos narys, o jo šeima priešinosi Hitlerio režimui.

Dabartiniai žydų vadovai ir žmogaus teisių gynėjai pasveikino jį tapus popiežiumi Benediktu XVI ir palankiai vertino jo biografijos faktus, įrodančius antinacistines pažiūras.

Pasak Romos teisėsaugininkų svetainė "Indymedia" registruota Brazilijoje, todėl šiuo metu neaišku, kaip ją būtų galima uždaryti.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.