aA
Airija surengs referendumą Europos Sąjungos Konstitucijos klausimu, nepriklausomai nuo to, kaip balsuos žmonės Prancūzijoje ar kitose šalyse, pareiškė penktadienį Airijos užsienio reikalų ministras. "Galiu užtikrinti, kad Airija, nepaisydama to, kas dėsis kitose šalyse, tęs ratifikavimo procesą", - sakė vizito Slovėnijoje metu airių diplomatijos vadovas Dermotas Ahernas. Jis pridūrė, kad Airija iki vasaros priims plebiscitui surengti reikalingą įstatymą, bet nesakė, kada bus referendumas.
Šv.Patriko diena, airiai
Šv.Patriko diena, airiai
© Sipa Press/Scanpix
"Nesu linkęs abejoti, jog Airijoje turėsime sėkmingą rezultatą", - sake D. Ahernas.

Nors Prancūzijos prezidentas Jacquesas Chiracas energingai ragina savo tautiečius referendume gegužės 29 dieną tarti ES Konstitucijai "taip", nuomonių apklausos rodo, kad iš apsisprendusių balsuoti prancūzų daugiau kaip pusė žada tarti "ne".

Tiesa, apie trečdalis prancūzų dar nėra apsisprendę.

Praėjusią savaitę Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Tony Blairas užsiminė, jog galbūt tektų atidėti referendumą, jei Prancūzija nepritartų ES Konstitucijai.

Slovėnijos užsienio reikalų ministras Dimitrijus Rupelis, pirmininkaujantis Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijai (ESBO), mano, kad būtų katastrofa, jeigu prancūzai nepritartų ES chartijai, nes Prancūzija yra labai svarbi ES narė.

Slovėnija yra viena iš šešių jau ratifikavusių ES Konstituciją šalių. Manoma, kad Konstitucijos likimą lems tos šalys, kuriose rengiami referendumai - Prancūzija, Didžioji Britanija, Nyderlandai, Danija, Lenkija.

ES Konstitucijos sutartį ES šalių vadovai pasirašė pernai birželį, bet po to kiekvienoje ES valstybėje vyksta ratifikavimo procedūra - arba referendumu, arba parlamente. Pagal planą ji turėtų įsigalioti 2006 metų lapkričio 1 d., žinoma, jei visos 25 ES narės ratifikuos ją.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.