aA
Neprireikė daug laiko, kad ginklai vėl prabiltų Mariupolio, svarbaus fronto miesto Rytų Ukrainoje, pakraštyje – rašalas ant vyriausybės ir separatistų pajėgų paliaubų plano buvo vos spėjęs išdžiūti.
Siaubas Mariupolyje: vietoj paliaubų – kraujas
© Reuters/Scanpix

Siaubo apimti gyventojai vėlai šeštadienį buvo staiga pažadinti, kai prorusiški separatistai pradėjo bombarduoti vyriausybinių pajėgų patikrinimo postą rytiniame šio uostamiesčio pakraštyje.

„Buvo chaosas“, – pasakojo 34 metų Vasilijus, šluodamas minosvaidžio sviedinių skeveldras prie autobusų stoties.

„Jie nuo maždaug 22 val. 30 min. pradėjo intensyviai šaudyti čia ir dar viename rajone, – sakė šis bedarbis. – Dabar visi pradeda bėgti“.

Mariupolio rotušė pranešė, kad žuvo viena 33 metų moteris. Tai buvo pirmas pranešimas apie žuvusį žmogų nuo penktadienio, kai buvo pasirašyta dėl ugnies nutraukimo. Dar trys žmonės per naktinį apšaudymą buvo sužeisti.

Sekmadienį situacija buvo rami, bet nakties smurto ženklų liko. Kelyje netoli minėto patikrinimo posto degė sunkvežimis, buvo apgadinti keli pastatai, išdaužyti jų langai, viena degalinė buvo virtusi kone griuvėsiais, pranešė korespondentai.

Daug gyventojų, važiuoti dviračiais ar pėsti, atėjo pasižiūrėti padarytos žalos, pro pravažiuojančio autobuso langus žiūrėjo keleiviai.

Viena 46 metų Mariupolio gyventoja, kuri prisistatė tik Viktorijos vardu, sakė, kad naktį girdėjo sprogimus ir skriejančius artilerijos sviedinius.

„Esu išsigandusi. Noriu taikos, bet manau, kad šis ugnies nutraukimas baigėsi, jau trečia naktis negalėjome miegoti“, – sakė ji.

Vyriausybės kontroliuojamas Mariupolis visapusiškam separatistų puolimui rengėsi nuo to laiko, kai jie rugpjūčio pabaigoje pradėjo dramatišką kontrpuolimą, kurį vykdyti, kaip pranešama, padėjo daug Rusijos karių ir sunkiosios ginkluotės, slapta pervežtų per sieną.

Tas puolimas, kurio tikslas tikriausiai yra užsitikrinti sausumos koridorių tarp Rusijos sienos ir Maskvos aneksuoto Krymo pusiasalio, Kijevui buvo netikėtas, nes kelias savaites ukrainiečių pajėgos nuolat pasiekdavo laimėjimų.

Mariupolis, kuriame gyvena maždaug 450 tūkst. žmonių, yra svarbus pramoninis uostas ir sunkiosios inžinerijos centras prie Azovo jūros, esantis maždaug 50 km nuo Rusijos sienos.

„Mariupolio žmonės netiki, kad kovos iš tikrųjų liausis“, – sakė Denisas Gavrilovas, kuris organizuoja civilinės saugos kursus vietos gyventojams.

„Akivaizdu, kad remiame šią iniciatyvą (taikos planą), bet žmonės vis tiek rengiasi ginti savo miestą ir savo gyvybes“, – sakė jis.

Sekmadienį tą patikrinimo postą, kurį atakavo separatistai, toliau kontroliavo Kijevą remiančios pajėgos, netoli trijų tankų budėjo maždaug 20 vyrų.

„Matot, koks ugnies nutraukimas yra rusų pusėje, – prie barikadų sakė Kijevą remiančių savanorių bataliono kovotojas Paša. – Kas žino, kas įvyks šiandien“.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.