aA
Daugiavaikei šeimai per porą savaičių teko patirti ir neviltį, ir džiaugsmą.
Gūdi realybė: būsto paieškos vos nesibaigė gatvėje
© Shutterstock nuotr.

Iš nuomojamo buto iškeldinamiems klaipėdiečiams grėsė atsidurti gatvėje, o vaikams – globos namuose, nes niekas daugiavaikei šeimai niekas nenorėjo išnuomoti buto. Valdiškas būstas taip pat nepriklausė, nors tėvai ir augina penkis vaikus, be vienas jų yra globotinis, todėl teisiškai nepripažįstamas šeimos nariu.

Priglaudė našlaitę

Tėvai su keturiais savo vaikais ne vienus metus gyveno nuomojamame bute, nes daugiavaikei šeimai gauti būsto paskolą įsigyti savo stogą virš galvos yra labai sudėtinga.

Šeima Klaipėdos savivaldybei yra pateikusi prašymą gauti socialinį būstą, tačiau reikia laukti eilėje, kol tinkamas butas bus skirtas.

Saugiai jausdamiesi nuomojamame bute, klaipėdiečiai net sutiko globoti našlaite likusią mažylę, kuriai nėra nė metukų. Mergaitės mama – daugiavaikės šeimos mamos teta – netikėtai mirė.

Tačiau prieš pat rugsėjo pirmąją šeimą pasiekė nemaloni žinia. Šeimininkai jos paprašė kuo skubiau išsikraustyti iš buto, nes jo prisireikė patiems. Jie iš užsienio parsivežė neįgalią dukrą, kurios gyvybę ir sveikatą palaiko aparatai, todėl ir reikėjo papildomo gyvenamojo ploto, kurį žmonės buvo išnuomoję daugiavaikei šeimai.

Ši ėmė dairytis naujo būsto.Tačiau iš visų butų savininkų išgirsdavo, kad nuomininkai, turintys tiek daug vaikų, yra nepageidaujami.

Valdiškų durų nevarstė

„Ši šeima yra itin padori, puiki, išsilavinusi, vaikai – mieli. Sunku suvokti, kodėl žmonės nenori nuomoti butų šeimoms su vaikais. Kartais atrodo, kad šunį auginantiems žmonėms lengviau išsinuomoti butą nei tiems, kurie augina vaikus. Ką jie blogo gali padaryti?“ – stebėjosi ir retoriškai klausė Klaipėdos savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Gražina Aurylienė.

Ji pabrėžė, jog į keblią situaciją patekusi šeima pati bandė ieškoti išeičių, valdiškų durų nevarstė.

„Tiesą sakant, pati susiradau šią šeimą. Sulaukiau telefono skambučio, kad yra tokia situacija, ir susiradau Dianą (daugiavaikės šeimos mamą – DELFI), pati jai paskambinau ir pasiūlau padėti ieškoti išeičių“, - teigė G. Aurylienė.

Teisės aktuose - spragos

Teisės aktuose numatyta, kad šeimai, auginančiai penkis ir daugiau vaikų, socialinis būstas skiriamas be eilės.

„Taip, ši šeima turi penkis vaikus, tačiau vienas jų yra globojamas. Globoti paimtas vaikas nelaikomas šeimos nariu, todėl ši šeima neturi teisės gauti socialinį butą be eilės“, – teisės aktų spragas atskleidė G.Aurylienė.

Viena išeičių buvo daugiavaikei šeimai skirti socialinį būstą iš rezervinio fondo. Tačiau tokie būstai yra vieno kambario butai bendrabučiuose ir dažniausiai su bendra virtuve, dušais.

„Septynių asmenų šeimai, kai joje yra kūdikis, apsigyventi viename kambarėlyje juk būtų nežmoniška. Todėl ieškojome kitų išeičių, kreipėmės į visuomenę, tikėdamiesi, kad atsiras gerų žmonių, kurie šeimai išnuomos butą“, – pasakojo G. Aurylienė.

Apgyvendino poilsiavietėje

A. Ražausko nuotr.
A. Ražausko nuotr.

Geradariai netrukus atsirado. Priglausti šeimą pasiūlė SOS vaikų kaimų Lietuvoje organizacija.

Ji Karklėje turi poilsiavietę, kurioje vasaras leidžia socialiai remtini vaikai. Dabar poilsiavietė ištuštėjusi, todėl viename jos namų ir pasiūlyta apsigyventi be stogo likusiai daugiavaikei šeimai.

Septynių asmenų šeima įsikūrė vieno namo pirmajame aukšte, kuriame yra bendras holas, trys kambariai, virtuvė, dušai.

„Mūsų poilsiavietė veikia jau 15 metų, bet toks atvejis, kai gyvenamąjį plotą suteikiame į keblią situaciją patekusiai šeimai, yra pirmas“, – teigė SOS vaikų kaimų poilsiavietės Karklėje direktorė Danguolė Biekšaitė.

Šeima už gyvenamąjį plotą per mėnesį turės sumokėti 600 litų. „Mokestis yra praktiškai už elektrą, vandenį, dujas“, – tvirtino pašnekovė.

Kol kas sutarta, kad šeima SOS vaikų kaimų poilsiavietėje Karklėje gyvens iki spalio pabaigos.

Problemas slėpė nuo vaikų

Šeima jau padavė prašymą teismui, kad jos globojama mergaitė būti pripažinta šeimos nariu. „Jei teismas prašymą patenkins, tada šeima jau turės penkis vaikus ir jai bus galima skirti socialinį būstą be eilės. Mes savivaldybėje tikrai ieškosime visokių variantų, kad ši šeima kuo greičiau turėtų tokį būstą, iš kurio jai nereikėtų išsikraustyti tol, kol pati nenorės“, – tvirtino G. Aurylienė.

D. Biekšaitė patikino, kad jei iki spalio pabaigos šeima nespės susitvarkyti teisinių formalumų, ji poilsiavietėje galės gyventi ir ilgiau. „Name yra ir židinys, ir elektra šildomi radiatoriai, todėl, jei užsitęstų procesai teisme, šeima pas mus tikrai galės gyventi ir nesušals“, – teigė pašnekovė.

Ji pasidžiaugė, kad Dianos veide dabar jau galima vis dažniau pamatyti šypseną. „Kai su ja susitikome pirmą kartą, sunku buvo žiūrėti į šią moterį. O dabar, regis, sunki našta nuo pečių nukrito“, – pastebėjo D. Biekšaitė.

Tėvai saugojo vaikus nuo neigiamos informacijos. Apie keblią situaciją šiek tiek žinojo tik vyriausioji dukra, kuriai yra 15 metų, o mažesnieji nė nenumanė, kad jei tėvai neras stogo virš galvos, vaikai gali būti laikinai apgyvendinti globos įstaigoje.

„Mes galime vaikams suteikti laikiną prieglobstį, tačiau tai jiems tikrai būtų buvusi trauma. Be to, esu įsitikinusi, kad tėvai vis tiek būtų padarę viską, kad vaikai nuo jų nebūtų atskirti nė vienai nakčiai“, – daugiavaikės šeimos ryžtingumą gyrė G. Aurylienė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.