aA
Rugsėjo 4 d. Jungtinės Karalystės (JK) Niuporto mieste įvyks NATO viršūnių susitikimas. Viena iš pagrindinių šio susitikimo temų – krizė Ukrainoje. BBC korespondentai Rusijoje pasidomėjo, kaip maskviečiai vertina Rusijos ir NATO santykių ateitį, rašo ru.delfi.lt.
Apklausa Maskvos gatvėse: mes aukščiau nei visa tai
© Stopkadras

„Pastaruoju metu dėl Ukrainos jaučiamas nedidelis paaštrėjimas, kuris iš esmės pasibaigs, kai tik situacija Ukrainoje daugiau ar mažiau stabilizuosis. Man atrodo, kad ateityje galimas NATO ir Rusijos bendradarbiavimas. Tačiau santykiai bus gana šalti, nes NATO iš pat pradžių buvo nusiteikusi prieš Rusiją bei Tarybų Sąjungą, ir, žinoma, prieš mūsų sąjungininkus“, - sakė jaunas gatvėje pakalbintas maskvietis.

„Neabejoju savo šalimi ir savo prezidentu“, - patikino kalbinta Maskvos gyventoja.

Rusija – draugiška šalis. Amerikiečiai irgi ne kvailiai“, - įsitikinęs vidutinio amžiaus maskvietis.

„Gali pasikartoti XX a. šeštojo–aštuntojo dešimtmečių Tarybų Sąjungos laikų šaltasis kartas. Tai reiškia, kad egzistuoja tam tikri strateginiai susitarimai, kuriems joks protingas žmogus niekada nenusižengs. Na, o politika – tai slidus reikalas, susijęs su verslu ir pinigais. Verslas – tai politika, o politika – tai verslas. Taigi sąlyčio taškuose santykiai gerės“, - mano dar vienas pakalbintas maskvietis.

„NATO – Europos ir JAV gynybai skirta sistema. Tai juk nėra puolimas. Kodėl gi ne?“ – abejoti linkusi Rusijos sostinės gyventoja.

„Manau, kad laikui bėgant, tai tikrai įvyks ne iš karto, santykiai po truputį gerės. Tačiau šiuo metu, mano manymu, santykiai stipriai sugadinti“, - mano kalbintas rusas.

„Nenoriu matyti Rusijos šiame siaubingame bloke – mes aukščiau nei visa tai“, – patikino dar viena kalbinta maskvietė.

DELFI primena, kad šių metų kovo mėn. Rusijai užėmus Krymą, NATO vadovai nusprendė nutraukti karinį ir pilietinį bendradarbiavimą su Maskva.

Kaip praneša ru.DELFI.lt, rugsėjo 2 d. Rusijos saugumo tarybos sekretoriaus pavaduotojas Michailas Popovas pareiškė, kad dėl NATO plėtros, su priešraketine gynyba susijusių problemų ir situacijos Ukrainoje Rusija ketina keisti karinę doktriną.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.