aA
Laikinoji tyrimo komisija siūlo Seimui neleisti riaušėmis kaltinamo parlamentaro Jono Ramono patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Ketvirtadienį už tokias komisijos išvadas balsavo 5 parlamentarai, 1 buvo prieš ir 1 susilaikė.
Jonas Ramonas
Jonas Ramonas
© ELTA
Šios komisijos pirmininkas, Seimo narys Bronius Bradauskas teigia, kad galutinį žodį tars Seimas, kuris gali priimti ir kitokį sprendimą. "Tai yra rekomendacinio pobūdžio išvada, o Seimas balsuodamas gali priimti ir kitokį sprendimą", - sakė B.Bradauskas.

Seimo laikinoji tyrimo komisija, apsisprendusi siūlyti neleisti patraukti J.Ramono baudžiamojon atsakomybėn, kaip vieną iš argumentų nurodo tai, kad J. Ramonas buvo išrinktas į Seimą vienmandatėje apygardoje ir rinkėjai tuo metu žinojo, kad jam yra iškelta baudžiamoji byla, tačiau jis vis tiek buvo išrinktas.

"Komisijos nariai manė, kad kvestionuoti žmonių valią neturime teisės",- sakė B.Bradauskas.

Jis taip pat pažymėjo, kad kiti, jau nuteisti žemdirbių protestų akcijų organizatoriai gavo simbolines bausmes. "Suprantama, kad tai simbolinis dalykas", - sakė komisijos pirmininkas. Pasak B.Bradausko, komisijos nariai, išnagrinėję Žemės ūkio rūmų susirinkimų protokolus, nerado ten kvietimų blokuoti kelius.

Komisijos pirmininkas pažymėjo, kad tai seni dalykai, ir kažkodėl ta byla buvo vilkinama net dvejus metus.

"Komisija nutarė siūlyti neleisti patraukti J.Ramono baudžiamojon atsakomybėn motyvuojant šiais ir kitais argumentais, įvertinus prokuratūros pateiktą medžiagą", - sakė B.Bradauskas.

Jeigu Seimas nepritars komisijos išvadoms, jos pirmininko teigimu, bus galima J.Ramoną patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Laikinoji tyrimo komisija, kuri sprendė, ar siūlyti leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn J.Ramoną, savo išvadas turi pateikti Seimui iki gegužės 1 d.

Komisijos pirmininkas B.Bradauskas teigia, kad jas planuojama pateikti šį penktadienį.

Seimo opozicinės Tėvynės sąjungos frakcijos narė Danutė Bekintienė mano, kad prieštarauti generalinio prokuroro prašymui leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn Seimo narį Joną Ramoną ir užkirsti kelią teisingumo vykdymui būtų neteisinga.

Ši parlamentarė, vienintelė balsavusi prieš laikinosios tyrimo komisijos sprendimą siūlyti Seimui neleisti šio parlamentaro patraukti baudžiamojon atsakomybėn, apgailestavo, kad atmetant generalinio prokuroro prašymą, išreiškiamas nepasitikėjimas Lietuvos Respublikos teisine sistema.

"Taip iškraipoma vertybinė sistema ir rodomas gėdingas pavyzdys mūsų visuomenei, taip dar kartą griaunamas Seimo autoritetas ir demoralizuojama visa valstybė", - pareiškė Seimo narė D. Bekintienė.

Ji tikisi, kad Seimas nedarys tos klaidos, kurią padarė balsuodama komisija.

Seimo laikinoji tyrimo komisija buvo sudaryta atsižvelgiant į Seimo statutą ir generalinio prokuroro Antano Klimavičiaus prašymą leisti patraukti J.Ramoną baudžiamojon atsakomybėn.

ELTA primena, kad balandžio 21 d. generalinis prokuroras A.Klimavičius kreipėsi į Seimą, prašydamas leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn J.Ramoną.

Šis parlamentaras, dar prieš tapdamas Seimo nariu ir būdamas Žemės ūkio rūmų pirmininkas, kartu su kitais žemdirbiais buvo apkaltintas riaušių organizavimu per 2003 metų gegužę vykusias kelių blokadas.

Pasak A.Klimavičiaus, šiuo metu teismas negali nagrinėti bylos, nes J.Ramonas yra Seimo narys ir turi neliečiamumo statusą.

Kol Seimas nuspręs, ar panaikinti Seimo nario J.Ramono neliečiamumą, Kauno miesto apylinkės teismas yra nusprendęs pratęsti pertrauką riaušių organizavimu kaltinamo parlamentaro baudžiamojoje byloje.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.