aA
Nuosprendžio skelbimas buvusiam Rusijos naftos milžinės "Jukos" vadovui ir turtingiausiu Rusijos žmogumi laikytam Michailui Chodorkovskiui bei jo verslo partneriui Platonui Lebedevui atidėtas iki gegužės 16 dienos. Toks skelbimas pirmiausia pasirodė ant Maskvos Meščansko teismo durų, vėliau tai patvirtino ir pats teismas.
Mitingas M.Chodorkovskiui palaikyti
Mitingas M.Chodorkovskiui palaikyti
© Reuters/Scanpix
Apie tai pranešta advokatams, tačiau nuosprendžio paskelbimo atidėjimo motyvai iki šiol neaiškūs. Tiesa, M.Chodorkovskio ir P.Lebedevo advokatai ketina prašyti, kad jiems būtų paaiškinta, kodėl atidėta paskelbti nuosprendį. P.Lebedevo advokatas Jevgenijus Baru neatmeta galimybės, kad advokatams priežastys nebus paaiškintos. M.Chodorkovskio advokatas Genrichas Padva pripažįsta, kad to priežastis gali būti ir politinė.

Nuosprendis 41 metų amžiaus M.Chodorkovskiui bus paskelbtas po to, kai Maskvoje gegužės 10 dieną įvyks Rusijos ir Europos Sąjungos (ES) aukščiausio lygio susitikimas ir kai prezidentas Vladimiras Putinas bus grįžęs iš vizito į Izraelį, kur yra daugelis Rusijos teisėsaugos institucijų ieškomų stambių "Jukos" akcininkų, kaltinamų kriminaliniais ir ekonominiais nusikaltimais.

Mitingas M.Chodorkovskiui palaikyti
© AFP/Scanpix

Teismo apsauga, teismo antstoliai neįleido žurnalistų į teismo pastatą, remdamiesi tuo, kad nuosprendis atidėtas.

Paskelbti nuosprendį nuo 2003 m. spalio suimto M.Chodorkovskio, jo verslo partnerio, "Menatep" grupės vadovo P. Lebedevo ir Andrejaus Krainovo byloje buvo paskirta balandžio 27 dieną 12 valandą.

Tuo tarpu prie Meščiansko teismo pastato M.Chodorkovskio šalininkai pradėjo piketą buvusiam magnatui paremti. Prie teismo pastato susirinkę aktyvistai dalijo baltos spalvos marškinėlius su užrašu "Chodorkovski, Go Home".

"Jabloko" partijos atstovai taip pat prisijungė prie piketo M.Chodorkovskiui remti, vykstančio priešais Meščiansko teismą. Jie skandavo "Laisvę!". Piketuotojai laikė plakatus su šūkiais "Chodorkovski, nepasiduok", "Mes už Rusiją, mes už Chodorkovskį", taip pat M.Chodorkovskio nuotraukas.

Michailas Chodorkovskis ir Platonas Lebedevas
© EPA-ELTA

Be to, pikete dalyvauja visuomeninės organizacijos "Sąžinė" atstovai, kurie laiko transparantus su užrašais "Chodorkovskis neturi sėdėti kalėjime", "Ateitis priklauso Chodorkovskiui".

M.Chodorkovskio remti išėjo ir geležinkelininkų koledžo, esančio priešais Meščiansko teismą, studentai.

"Jukos" byla" buvo perduota į Meščiansko teismą pernai gegužę, o birželį teismas pradėjo ją nagrinėti iš esmės. Per tą laiką trijų teisėjų kolegija, vadovaujama federalinės teisėjos Irinos Kolesnikovos, išnagrinėjo 396 tomus, apklausė daugiau kaip 80 liudytojų, kuriuos nurodė ir kaltintojai, ir gynėjai.

Michailas Chodorkovskis nepraranda optimizmo
© AFP/Scanpix

Valstybės kaltintojas Dmitrijus Šochinas mano, kad teisiamųjų kaltė įrodyta. Prokuroras prašė teismą pripažinti teisiamuosius kaltais pagal visus septynis straipsnius ir skirti M.Chodorkovskiui ir P.Lebedevui 10 metų laisvės atėmimo bausmę, o A.Krainovui - buvusiam kompanijos "Volna", per kurią, tardytojų versija, buvo grobiamos bendrovės "Apatit" akcijos, generaliniam direktoriui - penkerių su puse metų laisvės atėmimo bausmę lygtinai.

Generalinės prokuratūra kaltina M.Chodorkovskį ir P.Lebedevą įvykdžius nusikaltimus pagal septynis Baudžiamojo kodekso straipsnius: sukčiavus itin stambiu mastu, pasisavinus patikėtą turtą, padarius nuostolių įmonių savininkams piktnaudžiaujant pasitikėjimu, vengus mokėti mokesčius, klastojus dokumentus ir nevykdžius įsigaliojusio teismo sprendimo.

Michailas Chodorkovskis
© EPA-ELTA

Visi nusikaltimai, kaip mano tardytojai, buvo padaryti organizuota grupe, kurią subūrė M.Chodorkovskis.

Tačiau teisiamieji ir jų gynėjai kategoriškai atmeta jiems pateiktus kaltinimus ir reikalauja paskelbti išteisinamąjį nuosprendį.

Vakarai griežtai kritikuoja Rusiją už "Jukos" bylą" ir tvirtina, kad šios naftos kompanijos akcininkų baudžiamasis persekiojimas ir jos faktiškas sunaikinimas pateikiant mokesčių pretenzijas, yra politiškai motyvuotas.

Neatmetama galimybė, kad M.Chodorkovskis gali likti už grotų iki 2008 m. įvyksiančių prezidento rinkimų. Prieš atsidurdamas kalėjime M.Chodorkovskis ėmėsi finansuoti opozicines partijas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.