aA
Seimo laikinoji komisija, tirianti riboto naudojimo dokumento dingimo ir paviešinimo aplinkybes per KGB rezervininkų skandalą, prašo dešimčiai dienų pratęsti jos veiklą. Kaip Eltai sakė šios Seimo laikinosios komisijos pirmininkė Vilija Vertelienė, iki gegužės 5 dienos, kaip buvo numatyta, ši komisija nespės parengti savo išvadų.
lupa, padidinimo stiklas, tyrimas
© Corbis
Todėl Seimo posėdžių sekretoriate įregistruotame nutarimo projekte siūloma šios komisijos veiklą pratęsti iki gegužės 20 d.

Pasak V.Vertelienės, šiomis dienomis Seimo valdybos sprendimu net keturi komisijai priklausantys parlamentarai yra išvykę į užsienio komandiruotes. Todėl, anot jos, dėl kvorumo trūkumo komisija nespės laiku parengti išvadų.

V.Vertelienė nebuvo linkusi kalbėti apie galimas komisijos išvadas ir apie tai, ar riboto naudojimo dokumentą galėjo paviešinti, kaip įtariama, socialdemokratas Algimantas Salamakinas.

Balandžio 14 d. komisijos posėdyje liudijęs A.Salamakinas neigė įtarimus, kad jis galėjęs paviešinti riboto naudojimo dokumentą. "Be abejonės, jokio dokumento niekam neatidaviau", - sakė jis.

ELTA primena, kad kovo 31 d. Seimas sudarė Darbo partijos frakcijos pasiūlytą laikinąją komisiją riboto naudojimo dokumento dingimo ir paviešinimo faktams ir aplinkybėms ištirti. Šioje komisijoje dirba 8 įvairioms frakcijoms atstovaujantys parlamentarai.

Seimo sudaryta komisija turės atsakyti į klausimą, kas iš Seimo laikinosios komisijos, tyrusios Alfredo Pekeliūno, Arvydo Pociaus ir Antano Valionio buvimo SSRS valstybės saugumo komiteto rezervo sąrašuose faktus ir aplinkybes, narių negrąžino ir paviešino riboto naudojimo dokumentą.

Nustačius nusižengusį laikinosios komisijos narį, negrąžinusį ir paviešinusį riboto naudojimo dokumentą, tyrimo medžiaga bus perduota prokuratūrai. Laikinoji komisija taip pat turėtų pateikti informaciją, kaip Seime laikomasi bendros darbo su slaptais dokumentais tvarkos.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.