aA
Protestuotojai susirėmė su policija ir siaubė parduotuves JAV Vidurio Vakarų regiono mieste Sent Luise, o šiuos neramumus išprovokavo incidentas, per kurį policijos pareigūnas nušovė neginkluotą juodaodį paauglį, pirmadienį pranešė vietos žiniasklaida.
Riaušės Sent Luise
Riaušės Sent Luise
© AP/Scanpix

Guminėmis lazdomis ginkluoti policininkai sekmadienio vakarą pasitelkę ašarines dujas ir policijos šunis mėgino numalšinti smurtą, įsiplieskusį viename šio Misūrio valstijos miesto priemiestyje.

Tačiau vietos teisėsaugos pareigūnai greitai buvo atremti, todėl jiems teko skubiai iškviesti pastiprinimą iš aplinkinių miestų, nurodė televizija „KSDK 5 TV“.

Dienraščio „St. Louis Post-Dispatch“ tinklalapyje paskelbtame vaizdo įraše buvo matoma liepsnojanti apiplėšta parduotuvė prie degalinės „QuikTrip“.

Plėšikautojai taip pat nusiaubė prekybos centrą „Walmart“ ir kelias mažesnes parduotuves, taip pat sukėlė gaisrus kitose vietose, nurodė laikraštis.

Smurtas prasiveržė, kai minia protestuotojų, daugiausiai afroamerikiečiai, susirinko sekmadienį į gedulo ceremoniją toje vietoje, kur šeštadienį policininkas nušovė 18-metį Michaelą Browną.

Šaltiniai pateikė skirtingas to paauglio žūties aplinkybes.

Įvykio liudininkas Dorianas Johnsonas televizijai „KMOV News 4“ pasakojo, kad ėjo kartu su M.Brownu, kai juos sustabdė policininkas ir išsitraukė ginklą.

Pareigūnas šovė į M.Browną, kai šis „apsisuko ir iškėlė rankas“, teigė D.Johnsonas.

„Jis griuvo, o pareigūnas prisiartino su užtaisytu ginklu ir paleido dar kelis šūvius“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu Sent Luiso apygardos policijos viršininkas Jonas Belmaras sekmadienį per televizijos transliuotą spaudos konferenciją sakė, kad M.Brownas buvo nukautas, kai jėga pasipriešino policijos pareigūnui ir mėgino atimti jo ginklą.

J.Belmaras nenurodė, ar tas pareigūnas buvo baltaodis.

Šis incidentas atspindi didelę įtampą, tvyrančią tarp vietos afroamerikiečių ir policijos, kurios dauguma pareigūnų yra baltieji, rašo „St.Louis Post-Dispatch“.

Pilietinių teisių organizacijos NAACP padalinys Sent Luise savo pranešimuose nurodė, kad pradėjo to incidento tyrimą ir kad pirmadienį sušauks posėdį, „reaguojant į neseniai įvykdytą Mike'o Browno nužudymą“.

Padalinio prezidentė Ester Haywood taip pat paragino vietos afroamerikiečių bendruomenę „nusiraminti“.

Gedinti M.Browno motina Lesley McSpadden televizijai „KMOV TV“ sakė, kad jos sūnus buvo ką tik baigęs vidurinę mokyklą ir planavo studijuoti koledže.

Kaip rašo „St.Louis Post-Dispatch“, M.Browno šeima nusisamdė advokatą Benjaminą Crumpą, atstovavusį Floridoje nužudyto juodaodžio paauglio Trayvono Martino  šeimai. Tas jaunuolis 2012 metų vasarį buvo nušautas savanorio budėtojo George'o Zimmermano.

Antrojo laipsnio žmogžudyste apkaltintas G.Zimmermanas prisipažino nušovęs neginkluotą juodaodį paauglį – esą gindamasis, kai buvo užpultas – ir kitais metais buvo išteisintas. Ta byla sukėlė pasipiktinimą daugeliui juodaodžių amerikiečių, kurie G.Zimmermano veiksmus laikė rasiškai motyvuotais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.