aA
JAV žinybos, jų pačių duomenimis, suėmė vieną labiausiai ieškomų narkotikų prekeivių ir teroristų tinklo "Al Qaeda" finansininką iš Afganistano Haji Bashirą Noorzai. Pranešama, kad jis mėgino į Jungtines Valstijas įvežti 500 kilogramų heroino, kurio vertė juodojoje rinkoje - 50 milijonų dolerių (38 milijonai eurų).
Bashiras Noorzai
Bashiras Noorzai
© Reuters/Scanpix
Anot amerikiečių žiniasklaidos, H.B.Noorzai yra vienas iš 12 svarbiausių narkotikų kontrabandininkų Afganistane. Pirmadienį Niujorko teismo teisėjas atmetė reikalavimą paleisti jį už užstatą. Pats H.B.Noorzai tylėjo ir kaltinimų nekomentavo.

Prokuratūros duomenimis, spėjamas narkotikų baronas šeštadienį buvo suimtas Niujorko oro uoste. Prokuroras Davidas Kelly kitų arešto aplinkybių nekomentavo. Teigiama, kad H.B.Noorzai nuo 1990 iki 2002 metų už ginklus ir kitas paslaugas gavo Talibano režimo leidimą nelegaliai prekiauti narkotikais.

JAV valstybės departamento duomenimis, Afganistanas 2004-aisiais buvo didžiausias žaliavinio opijaus ir heroino tiekėkas pasaulyje. Šia šaliai tenka 87 proc. pasaulio rinkos. Pajamos iš nelegalios kvaišalų gamybos atitinka 60 proc. bendrojo šalies socialinio produkto. Didelė dalis narkotikų iš Afganistano patenka į Vakarų Europą.

JAV ambasados Afganistane duomenimis, suimtasis H.B.Noorzai yra buvusio Talibano lyderio mulos Omaro patikėtinis. H.B.Noorzai buvo vienas didžiausių Talibano režimo, kurį 2001-ųjų pabaigoje nuvertė JAV vadovaujamas karinis aljansas, finansuotojų. Iš savo bazės buvusioje talibų citadelėje Kandahare jis rėmė ir teroristų tinklą "Al Qaeda".

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.