aA
Praėjus pusmečiui po Seimo rinkimų, dar ne visos juose dalyvavusios ir į parlamentą patekusios partijos grąžino po agitacijos kampanijos likusias skolas. Laiku nepadengusios visų finansinių įsipareigojimų, partijos gali negauti dalies politinės kampanijos išlaidų kompensacijos.
Centai, pinigai, monetos
Centai
© DELFI
Didžiausia skola po rinkimų prislėgė Liberalų ir centro sąjungą. Opozicijoje atsidūrusi politinė jėga liko skolinga maždaug 1,2 mln. litų.

Buvęs partijos rinkimų štabo vadovas Žilvinas Šilgalis pirmadienį Eltai sakė, kad liberalcentristai iki šiol skolingi reklamą gaminančiai bendrovei "Media bridge" maždaug 200 tūkst. litų. Pašnekovas patikino, kad skola bus padengta šią savaitę.

Liberalcentristai Seimo rinkimams buvo surinkę daugiau nei 1,55 mln. litų, o išleido per 2,724 mln. litų. Partijos skola tirpo ne itin sparčiai - per pirmus tris mėnesius ją pavyko sumažinti tik 200 tūkst. litų. Likusią sumą liberalcentristai žadėjo grąžinti iki vasario 12 dieną vykusio partijos kongreso.

Milijoną litų viršiję partijos finansiniai įsipareigojimai daugiausia buvo dengiami rėmėjų - įmonių ir asmenų suaukotomis lėšomis. Pasak Ž. Šilgalio, 200 tūkst. litų skola reklamos gamintojams greičiausiai bus padengta valstybės biudžeto pinigais. Artimiausiu metu Liberalų ir centro sąjungą turėtų pasiekti 203 tūkst. litų biudžeto dotacija. Liberalcentristai pagal galiojančią tvarką jau yra pateikę specialią paraišką dėl dotacijos Finansų ministerijai.

Valdančioji Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjunga rinkimų kampaniją baigė su beveik 400 tūkst. litų skola. Pasak buvusio partijos rinkimų štabo vadovo Ramūno Karbauskio, šiuo metu partijos finansinių įsipareigojimų "turėjo likti visai mažai". Visus likusius įsiskolinimus taip pat numatoma padengti gavus biudžeto dotaciją - 118 tūkst. litų.

"Mums niekas nepareiškė jokių pretenzijų. Jei ir buvo kokia nedidelė suma, tai sutvarkyta be teismų ir be pykčių", - Eltai tvirtino R. Karbauskis.

Susidariusi skola buvo mažinama daugiausia pačių partijos narių ir jai prijaučiančių asmenų lėšomis. Dalį įsiskolinimams padengti reikalingų pinigų skyrė pats R. Karbauskis ir partijos lyderė, žemės ūkio ministrė Kazimira Prunskienė. "Valstiečiai" iki rinkimų specialioje sąskaitoje buvo sukaupę beveik 774 tūkst. litų, išleido daugiau nei 982 tūkst. litų.

Dar dvi valdančiosios Darbo ir Socialdemokratų partijos po rinkimų taip pat liko skolingos, tačiau jau senokai padengė visus finansinius įsipareigojimus.

Socdemai 100 tūkst. litų skolą grąžino dar pernai. Įsiskolinimui padengti partija rėmėjų neieškojo - tam buvo panaudoti narių sumokėti įnašai ir parlamentarais tapusių socdemų skirtos lėšos. Partija rinkimams buvo surinkusi 1,917 mln. litų, o išleidusi daugiau nei 2 mln. litų.

Rinkimus laimėjusi Darbo partija liko skolinga 59 tūkst. litų UAB "Media House" už politinę reklamą televizijoje. Ši suma buvo grąžinta dar žiemą. Darbo partija agitacijai surinko ir išleido per 3,7 mln. litų.

Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatymas įpareigoja rinkimuose dalyvavusias partijas skolas panaikinti per šešis mėnesius po rinkimų ir pateikti ataskaitas Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK). Seimo rinkimų antrasis turas vyko praėjusių metų spalio 24 dieną, taigi jau praėjo pusmetis po šio balsavimo.

Tačiau, kaip Eltai paaiškino VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas, šis terminas pradedamas skaičiuoti nuo politinės kampanijos pabaigos, t. y. praėjus 45 dienoms nuo oficialių rinkimų rezultatų paskelbimo. Taigi partijos skolas turi grąžinti iki birželio 15 dienos.

Pasak VRK vadovo, finansinių įsipareigojimų laiku nepadengusios partijos gali prarasti dalies per rinkimus patirtų išlaidų kompensaciją.

Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatymas numato, kad partijos, Seimo rinkimuose gavusios ne mažiau kaip 3 proc. balsų ir nepažeidusios įstatymų, gali prašyti valstybės kompensuoti joms iki 25 proc. rinkimų kampanijos išlaidų.

"Jei kas nors liks su skolomis ar bus nustatyta kitų pažeidimų, gali nesulaukti išlaidų grąžinimo. Liberalų ir centro sąjunga yra pretendentė į tai. Kitos partijos, atrodo, ne, nebent iškils kitų dalykų", - Eltai sakė Z. Vaigauskas.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.