aA
Seimo opozicinių Tėvynės sąjungos bei Liberalų ir centro frakcijų lyderiai nepritaria kai kurių socialdemokratų siūlymams būsimiems savivaldybių tarybų rinkimams pasirinkti kiek įmanoma ankstesnę datą.
Balsavimas, rinkimai
Balsavimas, rinkimai
© ELTA
Po pirmadienį įvykusio susitikimo su Seimo Pirmininku Artūru Paulausku Liberalų ir centro frakcijos seniūnas Algis Čaplikas Eltai sakė, kad "tai yra netinkamas kelias kiekvieną kartą prieš rinkimus koreguoti jų datą".

Jo nuomone, pakoregavus rinkimų datą, akivaizdu, kad visa rinkimų kampanija bus susieta su euro įvedimu, ir šis procesas bus politizuotas. "Greičiausia yra nepasiruošta euro įvedimui ir dėl to bandoma šitokiu būdu išsisukti nuo atsakomybės", - teigė A. Čaplikas.

Jo nuomone, savivaldybių tarybų rinkimai galėtų įvykti 2007 metų vasario pabaigoje.

Seimo Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnas Andrius Kubilius irgi nemato jokios logikos paankstinti savivaldybių tarybų rinkimų datą. "Kai partija ruošiasi pralaimėti rinkimus, tokia partija pradeda kaitalioti rinkimų įstatymus arba rinkimų datas. Dažniausia partijai, inicijuojančiai tokius pakeitimus, tai nieko gero neatneša",- pažymėjo A. Kubilius.

ELTA primena, kad Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Česlovas Juršėnas sakė siūlysiąs kitus savivaldybių tarybų rinkimus rengti 2006 metų pabaigoje, kad rinkimų kampanijos neužgožtų savivaldai nebūdingos diskusijos dėl euro įvedimo.

"Padarysime anksčiau, bus padarytas darbas, ir rinkimų neužgoš savivaldybėms nebūdingas klausimas - euro įvedimas. Diskusijos dėl euro įvedimo ir kitų dalykų, kurios vyktų sausį arba vasarį, žmonėms labai rūpėtų, o savivaldybės - tik tarp kitko", - pirmadienį per spaudos konferenciją kalbėjo parlamento vicepirmininkas.

Tuo tarpu Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnė Loreta Graužinienė ELTAI sakė, kad būsimųjų savivaldos rinkimų datos klausimas pirmiausiai turėjo būti apsvarstytas valdančiosios koalicijos Politinėje taryboje, o tik po to pateiktas visuomenei. Be to, šių rinkimų nereikėtų sieti su planuojamu euro įvedimu.

Ji teigė neigiamai vertinanti siūlymą pirmiausiai paskelbti viešai, o ne pateikti koalicijos partneriams.

"Partijoje šito klausimo nesvarstėme, nes jis pernelyg ankstyvas. Mano nuomone, visi koalicijos partneriai turėjo tai aptarti Politinėje taryboje ir tik tada pateikti visuomenei", - pažymėjo L. Graužinienė.

Ji teigė nemananti, kad savivaldos rinkimus reikia sieti su euro įvedimu: "Galbūt šis žingsnis turės tam tikrą atspalvį per rinkimų kampaniją, bet sieti rinkimus su euru ir vien dėl to atkelti datą nematau prasmės".

Anot Darbo frakcijos seniūnės, kol kas sunku pasakyti, ar bendros ES valiutos įvedimas turės įtakos savivaldybių tarybų rinkimų rezultatams. "Manau, rezultatai daugiau priklausys nuo ekonomikos vystymosi. Galima daryti prielaidą dėl įtakos (rezultatams - ELTA), tik neaišku - ar teigiamos, ar neigiamos", - samprotavo parlamentarė.

Tikimasi, kad per kitus savivaldos rinkimus merai, galbūt ir seniūnai bus renkami tiesiogiai. Tačiau tam dar reikia pakeisti ne tik kai kuriuos įstatymus, bet ir Konstituciją. Pagrindinio šalies įstatymo pakeitimas užtrunka kelis mėnesius, todėl abejojama, ar Seimui pavyks laiku įteisinti tiesioginius merų rinkimus.

L.Graužinienė pažymėjo, kad dėl anksčiau rengiamų rinkimų nereikia dirbtinai spartinti savivaldos reformos. "Turi būti paruošti tinkami įstatymų pakeitimai ir išdiskutuoti, išklausius visas puses. Nereikia skubinti procesų", - sakė Darbo partijos atstovė.

Pagal įstatymus kiti savivaldos rinkimai turės būti surengti nuo 2006 metų gruodžio 3 dienos iki 2007 metų vasario 25 dienos. Tuo metu numatytas ir euro įvedimas - tikimasi, kad Lietuva bendrą Europos Sąjungos (ES) valiutą galės įsivesti 2007 metų sausio 1 dieną. Todėl Seimo vicepirmininkas pareiškė siūlysiąs rinkimus surengti 2006 metų gruodį.

Pagal Savivaldos rinkimų įstatymą tarybų rinkimai rengiami ne anksčiau kaip prieš 4 mėnesius ir ne vėliau kaip prieš mėnesį iki tarybų narių įgaliojimų pabaigos. Konkrečią rinkimų datą skelbia Seimas, iki tarybų narių įgaliojimų pabaigos likus ne mažiau kaip 5 mėnesiams.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.