aA
Čekijos prezidentas Vaclavas Klausas pirmadienį naujuoju ministru pirmininku paskyrė Iržį Paroubeką, kuris šiame poste pakeis atsistatydinusį Stanislavą Grossą. I.Paroubekas bus jau trečiasis per devynis mėnesius šalies premjeras.
Iržis Paroubekas
Iržis Paroubekas
© AFP/Scanpix
Iki šiol regionų plėtros ministru dirbęs 52 metų I.Paroubekas vadovaus performuotai trijų partijų koalicijos vyriausybei.

35 metų S.Grossas, kuris buvo jauniausias vyriausybės vadovas Europoje, pasitraukė kilus skandalui dėl to, kaip jis prieš šešerius metus įstengė nusipirkti prabangų butą Prahoje, gaudamas tik oficialų atlyginimą.

Stanislavas Grossas
© AFP/Scanpix

S.Grosso atsistatydinimas buvo numatytas praėjusią savaitę sudarytame trijų valdančiosios koalicijos partijų - socialdemokratų (ČSSD), centro krikščionių demokratų (KDU-ČSL) ir dešiniųjų Laisvės sąjungos (US-DEU) - susitarime, kuriame buvo numatyta performuoti vyriausybę ir tokiu būdu užbaigti kelis mėnesius trukusią politinę krizę.

Kaip skelbta anksčiau, jo 18 narių ministrų kabinete bus tik keturi nauji žmonės. Tarp vyriausybėje liksiančių žmonių bus finansų ministras Bohuslavas Sobotka ir užsienio reikalų ministras Cyrilas Svoboda.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.