aA
Svarbiausias politinis ir ideologinis uždavinys yra plėtoti Rusiją kaip laisvą ir demokratinę valstybę. Tai pirmadienį pareiškė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, skaitydamas metinį pranešimą Federaliniam Susirinkimui. V.Putinas nurodė tris valdžios uždavinius: plėtoti valstybę, stiprinti teisingumą ir kurti pilietinę visuomenę.
Vladimiras Putinas skaito metinį pranešimą
Vladimiras Putinas skaito metinį pranešimą
© AFP/Scanpix
"Kalbėdamas apie teisingumą aš turiu omenyje ne liūdnai pagarsėjusią formulę "viską atimti ir padalyti", o plačias ir lygias galimybes visiems. "Mes turime tapti laisvų žmonių laisva visuomene", - sakė V.Putinas, pavadinęs Rusiją "didžiausia Europos tauta", kuri laikosi Europos kultūros ir demokratijos idealų.

Drauge V.Putinas davė suprasti, kad demokratizacijos Rusijoje mastus ir spartą nustatys valdžia, atsižvelgdama į Rusijos "specifiką".

Vladimiras Putinas
© Corbis/Scanpix

"Rusija - tai šalis, kuri pasirinko demokratiją savo liaudies valia, ji pati stojo į šį kelią ir, laikydamasi visų visuotinai priimtų normų, pati spręs, kaip, atsižvelgdama į savo istorinę, geopolitinę ir kitokią specifiką, gali įgyvendinti laisvės ir demokratijos principus", - sakė V.Putinas.

V.Putinas, susilaukęs Vakarų kritikos už "valdžios vertikalės stiprinimą", pabrėžė suprantąs demokratijos vertybių svarbą.

"Užtikrinti žmogaus teises ir laisves - kritiškai svarbu ir Rusijos ekonomikos plėtrai, ir visuomeniniam politiniam jos gyvenimui.

Valstybės kontroliuojama televizija gali būti laisva

Vladimiras Putinas
© Reuters/Scanpix

Teisingumo principų laikymasis tiesiogiai susijęs su galimybių lygybe, o tai savo ruožtu turi užtikrinti ne kas kitas kaip valstybė", - sakė V.Putinas.

Kaip pavyzdį V.Putinas nurodė valstybinius televizijos kanalus, kurių informacinė politika paskatino JAV valstybės sekretorę Condoleezzą Rice pareikšti praėjusią savaitę, jog Vašingtonas "labai nerimauja" dėl to, kad nėra nepriklausomų elektroninių žiniasklaidos priemonių Rusijoje.

V.Putino nuomone, televizijos kanalai gali būti laisvi, būdami kontroliuojami valstybės.

"Mes turime sukurti garantijas, kurioms esant valstybinė televizija bus kiek galima objektyvi ir atspindės visą visuomeninių ir politinių jėgų spektrą šalyje", - sakė V.Putinas.

Užtikrinti žodžio laisvę valstybiniuose televizijos kanaluose, jo nuomone, gali "gerbiamų profesinės bendrijos žmonių" komisija, kurią jis pasiūlė sudaryti prie Visuomenės rūmų.

Beslano drama
© Reuters/Scanpix

Kaip žodžio laisvės matą V.Purinas nurodė tai, kad žiniasklaidos priemonėmis gali naudotis Kremliaus kontroliuojamos Valstybės Dūmos "visos parlamentinės frakcijos".

V.Putinas toliau netiesiogiai polemizavo su C.Rice, "labai susirūpinusia" dėl to, kad visą valdžią Kremlius mėgina paimti į savo randas, nustumdamas į šalį kitas institucijas.

Po Beslano tragedijos, apie kurią V.Putinas pranešime neužsiminė, Kremlius pakeitė valdžios sistemą Rusijoje, suteikęs prezidentui teisę skirti gubernatorius. Dabar V.Putinas pasiryžęs padaryti kai kurių nuolaidų: jis sakė, kad pasiryžęs rinkti gubernatorius tik iš rinkimuose į vietos parlamentą nugalėjusių partijų narių.

Užsiminė apie žmogaus teises Baltijos šalyse

Kremlius, Maskva, Rusija
© EPA-ELTA

V. Putinas pirmadienį taipogi pareiškė, kad Rusija turi tęsti civilizatorės misiją Eurazijos žemyne. "Šia misija siekiama, kad demokratinės vertybės, padaugintos iš nacionalinių interesų, turtintų ir stiprintų mūsų istorinį bendrumą", - sakė jis.

"Mes tikimės, kad naujosios NATO ir ES narės posovietinėje erdvėje darbais įrodys savo pagarbą žmogaus teisėms, taip pat ir tautinių mažumų teisėms. Tie, kurie patys negerbia, nepaiso arba negali užtikrinti žmogaus teisių, neturi teisės reikalauti, kad jas gerbtų kiti", - pareiškė V. Putinas, salei audringai plojant.

"Neturi teisės reikalauti, kad kiti laikytųsi žmogaus teisių, tie, kurie patys jų negerbia, nesilaiko ar negali užtikrinti", - sakė V.Putinas.

Šiuos jo žodžius deputatai ir ministrai palydėjo plojimais.

Biurokratai neturi terorizuoti verslo

Skaitydamas metinį pranešimą Federaliniam Susirinkimui V.Putinas paragino šalies vyriausybę greičiau sutrumpinti privatizacijos sandorių senaties terminą ir pareiškė, kad mokesčių institucijos turi stebėti, kaip vykdomi įstatymai, o ne "terorizuoti verslą". Mokesčių institucijų prioritetas - tikrinti, ar teisingai mokami mokesčiai, sakė prezidentas.

"Mokesčių institucijos neturi teisės terorizuoti verslą", - sakė V.Putinas.

Pasak jo, "mes neketiname perduoti šalies į korumpuotos biurokratijos rankas", dabartinis Rusijos pareigūnas turi mokytis kalbėti bendradarbiavimo kalba". "Tai mūsų pamatinė nuostata ir mes jos griežtai laikysimės", - sakė prezidentas.

SSRS žlugimas tapo geopolitine katastrofa

Prie Latvijos ambasados Maskvoje pakarta latvių esesininko iškamša
© EPA-ELTA

Aiškindamas savo poziciją, prezidentas pasiūlė prisiminti netolimą praeitį. Anot jo, "Sovietų Sąjungos žlugimas buvo didžiulė geopolitinė katastrofa, o rusų tautai - tikra drama".

"Šalies vientisumą pažeidė teroristinė intervencija ir po to įvykusi Chasavjurto kapituliacija, - teigė V.Putinas. - Oligarchų grupuotės rūpinosi tik savo korporaciniais interesais, o visuotinis skurdas pradėtas laikyti norma".

Kaip sakė Rusijos prezidentas metiniame pranešime, kuris buvo transliuojamas per televiziją, "daugeliui tada atrodė, kad jauna demokratija yra ne Rusijos valstybingumo tąsa, o galutinis jo žlugimas, užsitęsusi sovietinės sistemos agonija".

"Bet kaip tik tada, - pareiškė V. Putinas, - atsirado ryžtas kurti naują, laisvą gyvenimą".

Revoliucijų Rusijoje nebus

George' as W. Bushas ir Vladimiras  Putinas
© EPA-ELTA

Per praėjusius metus Rusija patyrė skaudžiausią nūdienos istorijoje smūgį užsienio politikos fronte, pralaimėjusi rinkimus Ukrainoje. Po "oranžinės revoliucijos" taikiai pasikeitė valdžia Kirgizijoje.

V.Putinas nepaminėjo tiesiogiai šių įvykių savo pranešime, bet suskubo užtverti kelią stulpais demokratizacijos ir integracijos į Europą šūkiams, su kuriais į valdžią atėjo nauji Ukrainos vadovai, ir davė suprasi, kad neleis prasidėti revoliucinės raidos įvykiams Rusijoje, kurioje 2007 metais vyks parlamento rinkimai, o 2008-aisiais - prezidento rinkimai.

"Nuosekliau plėtoti demokratiją galima tik teisiniu, teisėtu keliu. Visi neteisėti kovos už nacionalinius, religinius ir kitokius interesus metodai prieštarauja patiems demokratijos principams. Valstybės į juos reaguos teisėtomis priemonėmis, bet griežtai", - sakė V.Putinas.

Tokios pat griežtos pozicijos V.Putinas pažadėjo laikytis ir užsienio politikoje, dar kartą patvirtinęs Rusijos pasiryžimą kovoti dėl įtakos buvusioms SSRS respublikoms.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.