aA
Sveikatos apsaugos ministerija įspėja gyventojus apie kylančius pavojus ir atsakomybę vartojant alkoholinius gėrimus bei kitas psichotropines medžiagas paplūdimiuose bei primena, kad tai yra baudžiama.
Klaipėdos paplūdimiai
Klaipėdos paplūdimiai
© M.Milinio nuotr.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, šiemet ugniagesiai iš įvairių vandens telkinių ištraukė 116 nuskendusių žmonių. Patirtis rodo, kad pagrindinė nelaimių priežastis - alkoholio vartojimas. Statistika rodo, kad dažniausiai nelaimių aukomis tampa neblaivūs vyrai.

Karštomis dienomis žmogus prakaituodamas netenka daug skysčių, tuomet alkoholis dar labiau paspartina dehidratacijos procesą. Žmogus labai greitai gali netekti sąmonės, ypač ilgai būdamas saulėkaitoje. Alkoholiniai gėrimai išplečia kraujagysles, dėl to krinta kraujo spaudimas. Užmigę saulėkaitoje, apsvaigę asmenys patiria įvairaus laipsnio nudegimus. Įkaitus kūnui ir staigiai įšokus į šaltą vandenį, organizmui sukeliamas didžiulis šokas, raumenis gali sutraukti mėšlungis.

SAM pranešime informuojama, jog "pirminis alkoholio poveikis yra stimuliacinis, žmonės pervertina savo jėgas, jaučiasi drąsesni. Tai gali paskatinti neadekvatų, neatitinkantį fizinių galimybių elgesį - plaukti per didelį vandens telkinį, šokti į vandenį iš didelio aukščio ar nerti kuo giliau. Tokie poelgiai dažnai pasibaigia stuburo trauma ar skendimu. 75 proc. kaklo ir stuburo traumų ištinka "šuolininkus" į vandenį. Riziką susižaloti padidina ir nežinomi vandens telkiniai bei mažas gylis".

Sveikatos apsaugos ministerija ir Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas primena, kad poilsiautojams draudžiama maudytis apsvaigusiems nuo alkoholio ar psichotropinių medžiagų. Už alkoholio vartojimą paplūdimiuose yra taikomos baudos. Pamačius girtą poilsiautoją, rekomenduojama kviesti policiją ir išvengti gresiančios nelaimės, jei neblaivus žmogus patektų į vandenį.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.