aA
Afganistane antradienį per savižudžio sprogdintojo išpuolį šalia neramaus pietinio Kandaharo miesto žuvo kadenciją baigiančio prezidento Hamido Karzai pusbrolis, pranešė pareigūnai.
Hamidas Karzai
Hamidas Karzai
© AFP/Scanpix

Šis išpuolis dar padidins įtampą šalyje vykstant politinei kovai dėl ginčijamų prezidento rinkimų rezultatų.

Hashmatas Karzai buvo Ashrafo Ghani rinkimų kampanijos vadovas pietinėje Kandaharo provincijoje.

A.Ghani yra vienas iš dviejų kandidatų į prezidento postą, įsivėlusių į politinį ginčą dėl balsavimo rezultatų, kuris gali padidinti etninį nestabilumą šalyje.

Hashmatas Karzai, kuris, be kita ko, pagarsėjo tuo, kad namuose augino liūtą, buvo nužudytas prie savo namų Kandaharo miesto prieigose, kai vienas iš svečių, atėjęs pasveikinti jo musulmonų šventąjį Ramadano mėnesį užbaigiančios Id al Fitro šventės proga, susprogdino savo turbane slėptus sprogmenis.

„Mirtininkas sprogdintojas, apsimetęs svečiu, prasmuko į Hashmato Karzai namus pasveikinti jo su Id al Fitro švente“, - naujienų agentūrai AFP sakė Kandaharo provincijos gubernatoriaus atstovas spaudai Dawa Khan Minapalas.

„Apkabinęs šeimininką, jis detonavo sprogmenis ir nužudė Hashmatą Karzai“, - pridūrė pareigūnas.

Tai buvo ne pirmasis išpuolis prieš prezidento H.Karzai šeimos narius. Jo brolis Ahmadas Wali Karzai prieš septynerius metus buvo nužudytas nežinomų užpuolikų savo namuose Kandaharo mieste.

A.Ghani ir jo varžovas prezidento rinkimuose, buvęs Talibano režimo opozicijos lyderis Abdullah Abdullah, ginčijasi dėl birželio 14 dieną vykusio antrojo rinkimų turo, kurį lydėjo kaltinimai dėl masinio balsų klastojimo, rezultatų.

A.Ghani rinkimų štabas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad patyrė „didžiulį šoką“, kai sužinojo, kad buvo nužudytas Hashmatas Karzai, kuris, kaip dauguma prezidento šeimos narių, buvo pasiturintis verslininkas ir įtakinga figūra Kandahare.

Afganistane anksčiau jau buvo įvykdyti keli išpuoliai, kurių metu buvo detonuoti turbane paslėpti sprogmenys. Per vieną jų, surengtą 2011 metais Kabule, buvo nužudytas buvęs prezidentas Burhanuddinas Rabbani.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.