aA
Maskvos laikraštis "Segodnia" (jis įeina į žiniasklaidos holdingą, priklausantį patekusiam nemalonėn magnatui Vladimirui Gusinskiui) išspausdino straipsnį, kuriame tiesiogiai korupcija kaltinamas Rusijos ministras pirmininkas Michailas Kasjanovas.
Michailas Kasjanovas
Michailas Kasjanovas
Laikraštis teigia, kad šį pavasarį M.Kasjanovas, tuo metu ėjęs Rusijos pirmojo viceministro ir finansų ministro pareigas, perdavė nežinomai Kipro ofšorinei firmai "Felirio Trading Co. Limited" teises reikalauti skolos iš Rusijos susisiekimo ministerijos, kuri buvo skolinga Rusijos biudžetui 77,7 mln. Vokietijos markių (beveik 155 mln. litų).

Mainais Kipro firma perdavė Finansų ministerijai "Vnešekonombank" buvusios SSRS skolos pakvitavimus dėl 26 mln. JAV dolerių (pagal Londono tarpbankinės rinkos kainas).

M.Kasjanovas tarsi pakeitė vienas skolas kitomis, tai pasaulio praktikoje laikoma įprastu dalyku. Tačiau jis perdavė 39 mln. dolerių skolą (pavertus markes doleriais). Beje, tai buvo M.Kasjanovo žinybai priklausančios Susisiekimo ministerijos - visiškai mokios įstaigos skolos.

Mainais Rusija gavo dokumentus, kurių vertė tik 26 mln. dolerių - dėl tokio skirtumo Rusija prarado 13 mln. dolerių. Maža to, pagal šiuos dokumentus (buvusios SSRS skolas) Rusija turėjo sumokėti net 2020 metais! O Susisiekimo ministerijos skolas Rusijos biudžetas galėjo gauti per artimiausius 3-4 metus. Tai reiškia, kad Rusija, dabar atsisakiusi 39 mln. dolerių, gavo galimybę nesumokėti tik 26 mln. dolerių skolos ir tai tik po 20 metų. Tokio sandėrio pelningu nepavadinsi.

"Lietuvos rytas"