aA
Jei iš anksto nebūčiau žinojęs, kad konservatorius Mantas Adomėnas yra tikras patriotas, būčiau pagalvojęs, kad jis yra gudrus KGB (dabar jau FSB) agentas.
Jurgis Jurgelis
Jurgis Jurgelis
© DELFI / Kiril Čachovskij

Likus porai dienų iki Vilniuje organizuojamų Rusijos kultūros dienų, M. Adomėnas parašė atvirą laišką Vilniaus merui Artūrui Zuokui, reikalaudamas atšaukti tas Rusijos dienas.

Jei M. Adomėnas kaip būsimas konservatorių Vilniaus meras būtų prieš mėnesį užėjęs pas A. Zuoką ir tyliai paprašęs ką nors padaryti, kad tyliai, be triukšmo tos dienos neįvyktų, gal A. Zuokas būtų ką nors ir sugalvojęs. Jis visokiems sugalvojimams gabus.

Bet dabar, kai iki tų dienų liko suskaičiuotos valandos, kai vieni rusų artistai jau atskrido į Vilnių, įsitaisė brangiuose viešbučiuose ir sėdi brangiuose restoranuose, o kiti jau skrenda... Kai rusai iš visos Lietuvos važiuoja į Vilnių, o kiti jau atvažiavo... Kai šventiniai furšetai jau užsakyti, kai naktiniai striptizo klubai jau groja „Rascvetali jabloni i grūšy, paplily tumany nad rekoi“ (rusų daina „Jau pražydo obelys ir kriaušės...“), visas tas laiškas nesiderina su sveiku protu. Tai ne bombelė, tai – bomba.

Be abejo, Kremlius ir proputiniškos organizacijos labai apsidžiaugtų dėl tokio renginio Lietuvoje atšaukimo.
J. Jurgelis

Be abejo, Kremlius ir proputiniškos organizacijos labai apsidžiaugtų dėl tokio renginio Lietuvoje atšaukimo. Jiems Adomėnas dovanotų puikų šansą paskelbti Lietuvą antirusiška šalimi, pakurstyti prieš Lietuvą Rusijos, o gal ir Europos, kultūros žmones, menininkus, artistus, paskatinti Lietuvos rusus demonstruoti, mitinguoti, skelbti pasauliui, kad Lietuvoje yra varžomos jų kultūrinės laisvės ir t. t. Už tokį darbą Vladimiras Putinas galėtų M. Adomėnui prie švarko atlapo prisegti dryžuotą juostelę.

Taigi kas galėtų, kas drįstų paneigti, kad M. Adomėnas ne talentingas (greičiausiai, ir gerai mokamas) KGB / FST agentas, siekiantis labai pakenkti Lietuvai, jos tarptautiniam prestižui ir pan.? Paneigti galėčiau ir drįsčiau aš. Kaip buvęs VSD darbuotojas, aš 99 procentais garantuoju, kad Mantas Adomėnas nėra nei KGB, nei FST agentas.

M. Adomėnas yra išmanus politikas. Jam netyčia, bet greičiau tyčia, pasisekė gerai be pinigų pasireklamuoti. Jo atviram laiškui, adresuotam A. Zuokui, nereikėjo anei ženkliuko, anei voko pirkti. 

Kaip buvęs VSD darbuotojas, aš 99 procentais garantuoju, kad Mantas Adomėnas nėra nei KGB, nei FST agentas.
J. Jurgelis

Ne tik laikraščiai, bet ir internetiniai portalai skelbė M. Adomėno laišką. Jis neseniai buvo pakviestas ir į Ritos Miliūtės vestą laidą „Dėmesio centre“ (Edmundas Jakilaitis greičiausiai atostogauja). Televizijoje M. Adomėnas buvo labai „užsivedęs“ (jis visada televizijoje užsiveda). R. Miliūtė vos gebėjo jį sulaikyti. M. Adomėnas negailestingai kalė Rusiją prie kryžiaus ir pasakė, kad dėl įvykių Ukrainoje jokių Rusijos kultūros dienų mums nereikia. Tai gėda! 

M. Adomėną norėjo paprotinti (bet vargu ar paprotino) laidoje dalyvavęs Rytų Europos studijų centro analitikas Marius Laurinavičius. Jis pasakė, kad nereikėtų painioti trijų dalykų – Putino politikos, rusų kultūros ir rusų tautos. Atsisakydami rusų kultūros dienų mes duotume kortą V. Putinui tiesiai į rankas. Tegul tos dienos vyksta, bet pakvieskime į jas rusų kultūros bei meno žmones, kurie smerkia V. Putino politiką ir darbus Ukrainoje. Tokie žodžiai M. Adomėną šiek tiek nuliūdino, bet nesuglumino, nepalaužė. 

Jei Rusijos kultūros dienos būtų vykę prieš rinkimus į Europarlamentą, tai M. Adomėnas su savo Rusų kultūros dienų benefisu tikrai būtų apstatęs ir Gabrielių Landsbergį. Šiandien jis jau sėdėtų Briuselyje europarlamentaro kėdėje. Dabar teks tenkintis Vilniaus mero kėde. Įdomu, ar Mantas ten atsisėdęs uždraus Rusijos kultūros dienas Vilniuje?

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.