aA
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad graikai – viena iš seniausių Krymo tautų.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas
© AFP/Scanpix

Taip jis sakė susitikime su Krymo totorių bendruomenės nariais, per kurį nacionalinio judėjimo veteranas Aideris Mustafajevas pateikė pasiūlymą įstatymiškai pripažinti Krymo totorius pagrindine Krymo tauta, informuoja unian.net.

„Žinoma, apie tai galima pagalvoti. Bet sprendžiant šią problemą negalima iškelti kitos“, – atsakė V. Putinas.

Jis paaiškino, kad viena iš pagrindinių Krymo tautų, taip pat ir represuotų, yra graikai, kurie irgi turi tokią teisę.

„Jie buvo ten anksčiau už jus. Todėl mums reikia kuo dėmesingiausiai į visa tai pažiūrėti. Jei turite nuogąstavimų, kad tas įsakymas, kurį pasirašiau (apie Krymo totorių reabilitaciją), nėra absoliuti garantija to, kas ten išdėstyta, tai galima papildomai pagalvoti apie tai, kad tokių nuogąstavimų nekiltų. Esu pasirengęs drauge su jumis pagalvoti“, – pareiškė Rusijos prezidentas.

„Aš suprantu, kad yra žmonių, kurie, reikia pripažinti, daug nuveikė Krymo totorių labui, ištisus dešimtmečius kovojo dėl jų teisių. Bet mes visi turime suvokti, kad šiandien Krymo totorių interesai susiję su Rusija, su Rusijos Federacija, ir negalima ginti kitų, trečiųjų valstybių interesų naudojantis Krymo totoriais. Tai tik pakenks tautai. Tai reikia suvokti“, - sakė V. Putinas.

Kartu jis žadėjo padaryti visa, kad Krymo totoriai pasijustų esą visateisiai savo žemės šeimininkai. Anot V. Putino, šito bus neįmanoma padaryti be pačių Krymo totorių, „kurie nuoširdžiai suinteresuoti šių teritorijų plėtra“.

Kryme - įtampa

Krymo totoriai sekmadienį minės 70-ąsias jų trėmimo pradžios metines – svarbią gedulo dieną, kuri šiemet minima tvyrant įtampai dėl Maskvos įvykdytos pusiasalio aneksijos.

Dešimtys tūkstančių žmonių kasmet susirenka regiono sostinėje Simferopolyje paminėti 1944 metų gegužės 18 dienos tragedijos, kai Josifo Stalino Sovietų Sąjungos slaptoji tarnyba pradėjo tremti Krymo totorius į centrinę Aziją.

Tiurkų kalba kalbantys musulmonai totoriai Antrojo pasaulinio karo metais buvo apkaltinti kolaboravimu su nacių Vokietija, kai ši buvo okupavusi Krymą.

Oficialūs skaičiai rodo, kad buvo ištremta 193 tūkst. žmonių, bet patys Krymo totoriai sako, kad tas skaičius yra arčiau 240 tūkst. ir apima daug karių, kovojusių Raudonosios armijos gretose.

Šiemet minėjimą temdo pastarojo meto politiniai neramumai ir tebesitęsianti krizė Ukrainoje, todėl kai kas baiminasi susirėmimų per sekmadienio renginius.

Vietos valdžia nedavė leidimo įprastam susirinkimui pagrindinėje Simferopolio aikštėje. Penktadienį vietos vyriausybė paskelbė, jog uždraudžia visus viešus susirinkimus iki birželio 6-osios, „kad eliminuotų galimas ekstremistų provokacijas“.

Narimanas Celyalovas, Krymo totorių Medžliso (parlamento) pirmininko pavaduotojas, sakė, kad vis tiek tikimasi maždaug 40-ies tūkst. žmonių.

„Žmonės vis tiek ateis, o jei tai bus uždrausta, tada jie ateis jau su nusiteikimu“, – sakė jis.

Daugelis Krymo totorių nepritaria kovo mėnesį Rusijos įvykdytai pusiasalio aneksijai ir griežtai atmeta naująją prorusišką valdžią.

„Ši diena svarbiausia Krymo totoriams“, – sakė buvęs Medžliso lyderis, sovietinių laikų disidentas Mustafa Cemilevas. Šis itin gerbiamas 300 tūkst. žmonių bendruomenės lyderis yra Ukrainos parlamento deputatas.

Pasak jo, 70-osios metinės turėjo būti „masinis paminėjimas“, bet valdžia surėmė ietis su totorių lyderiais dėl to, kokią taikyti prieigą.

„Jie norėjo reklaminio šou, paskelbti, koks puikus bus gyvenimas Krymo totoriams (Rusijoje), bet mes pasakėme „ne“, – AFP sakė M.Cemilevas. – Jie bijo, kad bus Ukrainos vėliavų“.

Kovo mėnesį totoriai, kurie sudaro apie 12 proc. Krymo gyventojų, daugiausia ignoravo pusiasalyje organizuotą referendumą, kuris nulėmė jo aneksiją, ir daugelis jų vis dar stengiasi susigaudyti, kaip koegzistuoti su naujuoju režimu.

Jungtinės Tautos (JT) penktadienį išreiškė didelį susirūpinimą dėl „rimtų problemų“, susijusių su totorių bendruomenės Kryme puldinėjimu ir persekiojimu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.