aA
Čečėnijoje įvyko tai, kas, matyt, anksčiau ar vėliau turėjo įvykti ir ko mažiausiai norėjo Maskva - bendros kalbos nesugebėjo rasti du Čečėnijos politikai, su kuriais federalinis centras siejo viltis.
Antrasis Čečėnijos laikinosios administracijos žmogus Bislanas Gantamirovas pareiškė nelaikąs savęs Achmado Kadyrovo pirmuoju pavaduotoju, nes šis į svarbiausius administracijos postus paskyrė žmones iš Džocharo Dudajevo ir Aslano Maschadovo aplinkos.

Užuomina labai aiški. B. Gantamirovas, kovojęs federalinių jėgų pusėje ir prieš Dž. Dudajevą, ir prieš A. Maschadovą, iš esmės pareiškia, jog "niekas nepamirštas ir nieko neužmiršta". Juk būtent A. Kadyrovas, būdamas muftijumi, palaimino iš pradžių vieną, paskui kitą Ičkerijos lyderį ir per pirmąją kampaniją paskelbė Maskvai šventąjį karą.

Federalinis centras pasirinko A. Kadyrovą, kurį, kaip antradienį "Interfax" pareiškė Rusijos prezidento padėjėjas Sergejus Jastržembskis, remia ir toliau.

"Svarbu išsaugoti rikiuotėje ir Kadyrovą, ir Gantamirovą", pabrėžė S. Jastržembskis, neslėpdamas apgailestavimo dėl promaskvietiškų Čečėnijos jėgų skilimo.

Pasak jo, toks skilimas neproduktyvus, nes dabartinę padėtį respublikoje galima apibūdinti taip: "nei taikos, nei karo".

Lemiamą žodį, kaip visada, iškilus tokiems konfliktams, tars vietos gyventojai, todėl Maskva ir nenori prarasti nei A. Kadyrovo, nei B. Gantamirovo, - abu Čečėnijoje turi šalininkų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.