aA
Teksaso apeliacinis teismas antradienį paskutinę minutę sustabdė žudiko egzekuciją, kuri turėjo būti pirmoji Jungtinėse Valstijose nuo praėjusio mėnesio nesėkmingos mirtinos injekcijos, sukėlusios debatus visoje šalyje.
Robertas Campbellas
Robertas Campbellas
© Reuters/Scanpix

Egzekucija Robertui Jamesui Campbellui turėjo būti įvykdyta 18 val. vietos (trečiadienį 2 val. Lietuvos) laiku, bet iki jos likus vos kelioms valandoms, apeliacinio teismo teisėjai nusprendė, kad reikia tolesnio svarstymo dėl to, ar jis yra protiškai neįgalus.

R.J.Campbellas buvo nuteistas už Alexandros Rendon, kuriai buvo ką tik suėję 18 metų, nužudymą 1991 metais. Teismo dokumentuose sakoma, kad jis ir jo draugas pagrobė A.Rendon iš degalinės ir nusivežė ją į nuošalią vietą, kur R.J.Campbellas galiausiai šovė jai į nugarą.

Jo egzekucija turėjo būti pirmoji po Claytono Locketto egzekucijos – šis žudikas ir žagintojas kaimyninėje Oklahomoje mirė balandžio 29 dieną, maždaug 43 minutės po to, kai jam buvo pradėta leisti mirtina injekcija, nors ji turėjo trukti tik kiek daugiau nei 10 minučių.

C.Lockettui leidžiant mirtiną injekciją, plyšo jo vena, todėl kalėjimo pareigūnai egzekucijai įpusėjus turėjo ją sustabdyti. Atrodė, kad mirtininkui procedūros metu smarkiai skaudėjo; jis galiausiai mirė nuo širdies smūgio.

Kai kurie mirties bausmių oponentai tvirtino, kad tai buvo tiesioginis neišbandyto mirtino vaistų kokteilio, kurį panaudojo Oklahomos pareigūnai, rezultatas.

R.J.Campbellas, kuris taip pat turėjo mirti nuo injekcijos, atidėjimo siekė remdamasis tuo, kad jo egzekucija gali būti tokia pat skausminga kaip C.Locketto.

Jo advokatų pateikta apeliacija tokiu pagrindu pirmadienį buvo atmesta, bet paskui Teksaso teismas sutiko egzekuciją atidėti dėl jo psichinės sveikatos.

2002 metais Aukščiausiasis Teismas uždraudė vykdyti egzekucijas protiškai neįgaliems žmonėms ir nusprendė, kad tai pažeidžia konstitucijos pataisą dėl žiaurių ir neįprastų bausmių. Tačiau kiekviena valstija gali spręsti, kas yra psichikos ligonis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.