aA
Ar savivaldybės gali įsteigti uždarąją akcinę bendrovę (UAB)? Turėdamos UAB (net ir 100 proc. akcijų) jos slepia, nesuteikia prašant finansinės ir kt. informacijos savivaldybės gyventojams, o juk savivaldybės turtas yra ir savivaldybės gyventojų turtas ir gyventojai gali domėtis ir rūpintis.
<font color="#6699CC"><strong>Klausk teisininko:</strong></font> ar savivaldybės gali steigti UAB?
© DELFI / Tomas Vinickas

Į DELFI klausimą atsako teisininkas Aleksandras Kovalevskis.

Savivaldybės taryba steigia savivaldybės biudžetines įstaigas, savivaldybės įmones, šeimynas, savivaldybės viešąsias įstaigas, akcines bendroves, įstatymų nustatyta tvarka priima sprendimus dėl dalyvavimo jas steigiant ir dėl šių įstaigų, įmonių bei šeimynų reorganizavimo, pertvarkymo ir likvidavimo arba dalyvavimo jas reorganizuojant, pertvarkant ir likviduojant, taip pat dėl šių juridinių asmenų vadovų skyrimo į pareigas ir atleidimo iš jų.

Savivaldybės kontroliuojamos įmonės – tai įmonės, veikiančios pagal Valstybės ir savivaldybės įmonių įstatymą, ir akcinės bendrovės, kurių akcijos, suteikiančios daugiau kaip pusę balsų visuotiniame akcininkų susirinkime, nuosavybės teise priklauso savivaldybei.

Aleksandras Kovalevskis
Aleksandras Kovalevskis
© DELFI / Tomas Vinickas

Per savivaldybės kontroliojamas įmones ir steigdama naujas viešąsias ir kitas įstaigas bei įmones savivaldybė organizuoja viešųjų paslaugų teikimą.

Savivaldybės turtą savivaldybės įstaigos, organizacijos bei įmonės valdo ir naudoja patikėjimo teise Biudžetinių įstaigų, Valstybės ir savivaldybės įmonių, Valstybės ir savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo ir kitų įstatymų bei savivaldybės tarybos sprendimų nustatyta tvarka.

Informacija apie savivaldybės valdomus juridinius asmenis iš Juridinių asmenų registro galima gauti bendra tvarka. Norint užsisakyti statistinius Juridinių asmenų registro duomenis, Registrų centro direktoriaus vardu turėtumėte pateikti laisvos formos motyvuotą prašymą ir nurodyti, kokius duomenis pageidautumėte gauti apie tam tikrą savivaldybės įmonę ar įstaigą.

Duomenys iš Juridinių asmenų registro yra teikiami atlygintinai.

Dalis informacijos apie savivaldybių įsteigtas ar kontruoliuojamas įmones ir įstaigas yra viešai pateikiama savivaldybių internetiniuose puslapiuose.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.