aA
Rinkimai neapsieina be incidentų ir įvairiausių pažeidimų. Ką daryti susidūrus su tokiais reiškiniais?
Rinkimų pažeidimai – ką daryti?
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Na, visų pirma, tikrai nepatartina įsitraukti į nešvarius žaidimus – už tai gresia ne tik didelė gėda, bet ir atsakomybė prieš įstatymą. Visų antra, jei norite kiek įmanoma skaidrių ir sąžiningų rinkimų, pažeidimams turėtumėte ne užmerkti akis, o prisidėti prie tokių veiksmų sustabdymo.

Agitacija:  kas galima ir kas draudžiama

Politinė agitacija įvairiausiomis formomis galima beveik iki pat finišo. Agitacijos draudimas paprastai įvedamas balsavimo savaitgalį. Taigi jeigu politikų reklamas ar kitokią agitaciją pastebėsite gegužės 10-11 d. arba gegužės 24-25 d., labai tikėtina, kad tapsite įstatymo pažeidimo liudininkais.

Legalios agitacijos laikotarpiu politikams ir partijoms leidžiama daug. Reklaminiai siužetai, plakatai, renginiai – visa tai nėra draudžiama. Ką įstatymas draudžia – tai vertingas dovanas rinkėjams. Taigi jeigu jums pasiūlė, tarkim, žinomos firmos parkerį su politiko ar partijos simbolika, jau tokia dovana gali prasilenkti su galiojančiais įstatymais.

Jeigu gavote partijos ar kandidato agitacinę medžiagą, skirtą jums, pvz., elektroniniu paštu ar į pašto dėžutę, tai taip pat gali būti pažeidimas. Jei nedavėte sutikimo savo duomenų naudojimui, tokia agitacija gali pažeisti jūsų teisę į asmens duomenų apsaugą.

Rinkėjų vaišinimas maistu ir gėrimais taip pat gali būti traktuojamas kaip galimas papirkinėjimas. Į smulkius užkandžius rinkimų prievaizdai žiūri atlaidžiai, tačiau pamatę vaišėmis nukrautus stalus galite inicijuoti tyrimą dėl galimo įstatymo pažeidimo.

Ir, žinoma, kategoriškai draudžiamas bet koks balsų pirkimas. Jei jums už balsą pasiūlė atlygį, jei rinkimų apylinkėje pamatėte, tarkim, apie vieną partiją ar kandidatą postringaujančius asocialius asmenis, jei pastebėjote rinkėjus netoli apylinkės užkabinėjančius įtartinus veikėjus – visa tai gali būti neteisėtos veiklos požymiais.

Kur kreiptis pastebėjus pažeidimą?

Apie rinkimų apylinkėse pastebėtus pažeidimus galite pranešti net keliais būdais. Galima tiesiogiai kreiptis į vietos rinkimų komisiją arba rinkimų stebėtojus. Taip pat galite kreiptis į policijos pareigūnus – policija rinkimų dienomis dirba sustiprintomis pajėgomis, ir pastebėti pareigūną tikrai nesunku. Taip pat galite apie pranešimą pranešti anonimiškai – kreipdamiesi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK), telefonu 112 arba į rinkimus stebinčias nevyriausybines organizacijas.

Pažeidimus pastebėjus ne balsavimo dieną, su rinkimų stebėtojais ar rinkimų komisijų nariais susisiekti kiek sunkiau, tačiau susisiekti su policija, VRK ar nevyriausybininkais nebus sudėtinga.

Žinoma, nemažą dalį pažeidimų prevencijos atlieka ir žiniasklaida. Jeigu pastebėsite galimus pažeidimus agituojant ar organizuojant balsavimą, visada galite kreiptis į DELFI. Jūsų laiškų su informacija apie galimus nusižengimus sąžiningiems rinkimams lauksime adresu delfi@delfi.lt.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.