aA
Didžioji dalis rinkėjų savo pilietinę valią išreiškia rinkimų dieną, ateidami į apylinkes, tačiau galimybę balsuoti turi visi pilnamečiai Lietuvos piliečiai.
Kaip ir kur balsuoti antrajame prezidento rinkimų ture bei EP rinkimuose?
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Į apylinkę ateiti negalintys ar kitaip laiką planuojantys rinkėjai gali pasinaudoti balsavimu paštu arba išankstinio balsavimo galimybe.

Kada ir kur balsuoti?

Prezidento rinkimų pirmasis turas įvyko gegužės 11 d., Europos Parlamento rinkimai ir antrasis prezidento rinkimų turas vyks gegužės 25 d.

Rinkimų apylinkės veiks nuo 7 val. ryto iki 20 val. vakaro. Pirmajame prezidento rinkimų ture užfiksuotas ne vienas atvejis, kai apylinkės iki 20 val. darbo baigti nespėjo. Vyriausioji rinkimų komisija pabrėžia, kad teisę balsuoti turi visi rinkėjai, į apylinkę atėję iki 20 val., nepriklausomai nuo to, kokios eilės gali būti susidariusios.

Nežinote, kur balsuoti? Tai pasitikrinti galite labai paprastai, pagal savo deklaruotos gyvenamosios vietos duomenis, užpildę šią formą Vyriausiosios rinkimų komisijos svetainėje

Kaip ir pirmojo prezidento rinkimų turo metu, šalyje vyks išankstinis balsavimas miestų ir rajonų savivaldybių pastatuose. 

Pakartotinis balsavimas prezidento bei Europos Parlamento rinkimuose vyks gegužės 21-22 d, nuo 8 va. ryto iki 20 val. vakaro. Balsuojant iš anksto būtina turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą bei rinkėjo kortelę. Daugelyje savivaldos institucijų prieinama ir rinkėjo kortelės spausdinimo paslauga, tačiau jeigu kortelę atsinešite su savimi, taip galite sutaupyti nemažai laiko, ypač jei balsuoti ketinate didžiųjų miestų savivaldybėse, kur išankstinio balsavimo metu dažnai susidaro didžiulės rinkėjų eilės.

Balsavimas paštu ir namuose

Balsavimas specialiuose paštuose pakartotiniuose prezidento rinkimuose ir Europos Parlamento rinkimuose vyks gegužės 21-23 d. nustatytomis darbo valandomis.

Balsuoti paštu gali tik rinkėjai, kurie dėl sveikatos būklės ar amžiaus yra sveikatos priežiūros (išskyrus ambulatorines), socialinės rūpybos ar globos įstaigose arba atlieka privalomąją karo tarnybą ir todėl negali atvykti balsuoti į rinkimų apylinkę, arba atlieka tikrąją karo tarnybą, valstybės tarnybą ar dirba pagal darbo sutartis tarptautinėse karinėse operacijose užsienyje, arba atlieka arešto ar laisvės atėmimo bausmę ar yra areštinėse, tardymo izoliatoriuose (sulaikymo namuose).

Užsienyje esančiuose kariniuose vienetuose balsuojama paštu Vyriausiosios rinkimų komisijos nustatyta tvarka krašto apsaugos ministro teikimu. Balsavimo paštu išlaidos apmokamos iš valstybės biudžeto lėšų.

Balsuoti namuose gali tik neįgalieji, dėl ligos laikinai nedarbingi rinkėjai, sukakę 70 metų ir vyresni rinkėjai, jeigu jie dėl sveikatos būklės patys negali atvykti balsuoti į paštą arba rinkimų dieną į rinkimų apylinkę ir jeigu jie pateikė Vyriausiosios rinkimų komisijos nustatytos formos rinkėjo prašymą balsuoti namuose.

Norint balsuoti namuose, reikia pateikti prašymą apylinkės rinkimų komisijai, nuėjus į rinkimų apylinkę arba užpildžius tokį prašymą, kuomet į namus rinkimų komisijos nariai pristato rinkėjo korteles. Jei esate neįgalus, prašymą gali pateikti ir kitas asmuo (šeimos narys, kaimynas, besirūpinantis asmuo ar komisijos narys). Šie rinkėjo prašymą pasirašo ir nurodo savo vardą, pavardę ir asmens kodą.

Jei nėra galimybės pateikti prašymo tiesiogiai rinkimų apylinkei, tuomet rekomenduojame skambinti informaciniu numeriu rinkėjams 1855.

Rinkėjų prašymai balsuoti namuose pradedami priimami įteikiant rinkėjo korteles iki gegužės 21 d. Rinkėjų, kurie laikinai apsistojo konkrečios rinkimų apylinkės teritorijoje ir nėra įrašyti į šios rinkimų apylinkės rinkėjų sąrašą, prašymai balsuoti namuose priimami iki gegužės 20 d.

Piliečių, gyvenančių adresu, kurį yra deklaravę, balsavimas namuose vyks gegužės 23-24 d., nuo 8 val. ryto iki 20 val. vakaro. Piliečių, gyvenančių adresu, kurio nėra deklaravę, balsavimas namuose vyks gegužės 22 d., nuo 8 val. ryto iki 20 val. vakaro.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.