aA
Pirmadienį Panevėžio apygardos teismas paskelbė nuosprendį dėl prekybos žmonėmis, nelegalaus darbo užsienyje mūsų šalies gyventojams organizavimo, turto prievartavimo ir dokumentų pagrobimo.
Smurtas
Smurtas
© Shutterstock nuotr.

Teisiamieji – dvi moterys ir vienas vyras – pripažinti kaltais ir nuteisti: šių nusikaltimų iniciatorės bei organizatorės J. L. ir J. R. – aštuonerių metų laisvės atėmimu, jų bendrininkas P. V. – devynerių metų laisvės atėmimu.

Šioje sudėtingoje ir dvejus metus teisme nagrinėtoje baudžiamojoje byloje, kurią perdavė nagrinėti Panevėžio apygardos prokuratūros ONKT skyriaus prokurorai, keturi asmenys buvo kaltinami prekyba žmonėmis, vaiko verbavimu, įgijimu, gabenimu, turto prievartavimu, neteisėtu asmens tapatybės dokumento įgijimu ir Lietuvos Respublikos piliečio kelionės į užsienį nelegaliai dirbti organizavimu.

Vieno teisiamųjų kaltei patvirtinti teisme pristigta įrodymų, kiti trys bendrininkai pripažinti kaltais. Pastarieji buvo kaltinami dėl keturių moterų pardavimo į prostituciją ir dėl vienos merginos kelionės į užsienį nelegaliai ten pasilikti ir dirbti organizavimo, praneša Panevėžio apygardos prokuratūra.

Prieš ketverius metus vienai nukentėjusių merginų, Italijoje dirbusiai konsumatore, buvo pasiūlytas toks pat darbas Danijoje. Už jį buvo pažadėtas didesnis užmokestis. Vadinamosios klubo ar baro įvaizdžio merginos, padedančios klientams maloniai praleisti laiką, darbas sugundė ją ir jos draugę važiuoti į kitą šalį.

Tačiau, kai merginos atvyko, joms buvo liepta teikti seksualines paslaugas. Po kelių dienų jos pabėgo į Lietuvą. Bendrininkai merginas surado ir pareikalavo atiduoti 2600 eurų arba surasti kitas dvi merginas, kurios sutiktų vykti į Daniją dirbti prostitutėmis. Jie liepė pasirašyti skolos raštelį, kaip užstatą paėmė tapatybės kortelę ir pagrasino susidoroti, jei nebus įvykdyti reikalavimai.

Valstybinį kaltinimą palaikiusio Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroro teigimu, šiuos nusikaltimus pavyko atskleisti ir ištirti dėl to, kad dvi merginos, beieškodamos geresnio gyvenimo sau bei savo vaikams ir patekusios į prekeivių pinkles, išdrįso kreiptis į pareigūnus ir pranešti apie patirtus skaudžius išgyvenimus, grasinimus ir baimę dėl savo gyvybių.

Šioje byloje ikiteisminį tyrimą atliko Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnai, tyrimui vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Baudžiamasis kodeksas už Lietuvos Respublikos piliečių kelionių į užsienį nelegaliai ten jiems pasilikti arba palikti be pagalbos organizavimą numato laisvės atėmimą iki septynerių metų, už prekybą žmonėmis baudžiama laisvės atėmimu iki dešimties arba iki keturiolikos metų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.