aA
Buvęs JAV karys, nuteistas už irakietės paauglės išžaginimą ir tos mergaitės bei jos šeimos nužudymą 2006 metais, mirė po to, kai buvo rastas po tikėtino mėginimo nusižudyti, pranešė Federalinio kalėjimų biuro atstovas Johnas Stahley.
Už žiaurumus Irake nuteistas buvęs JAV karys mirė po tikėtino mėginimo nusižudyti
© Shutterstock nuotr.

Stevenas Dale'as Greenas, nuteistas 2009 metais dėl vieno iš šiurpiausių Irake amerikiečių karių įvykdytų nusikaltimų, mirė šeštadienį kalėjime, esančiame Tusono mieste Arizonos valstijoje.

Apsaugininkai rado 28 metų kalinį „nereaguojantį į aplinką“ praeitą ketvirtadienį per eilinį jo kameros patikrinimą, sakoma antradienį paskelbtame J.Stahley pranešime.

Pareigūnai nedelsiant iškvietė pagalbą ir pradėjo gaivinimo procedūrą. S.D.Greenas buvo išvežtas į vietos ligoninę, tačiau šeštadienį mirė, nurodė J.Stahley.

„Šis incidentas tiriamas kaip tikėtina savižudybė“, o įtarimų dėl kitų asmenų nusikalstamų veiksmų nėra, pridūrė jis.

S.D.Greenas buvo pripažintas kaltu pagal 17 kaltinimų, įskaitant dėl išžaginimo, sąmoningos žmogžudystės ir trukdymo teisėsaugai. Trys kiti kariai, dalyvavę tame 2006 metų kovą įvykusiame incidente, buvo nuteisti kalėti iki gyvos galvos.

S.D.Greenas buvo kaltinamas vadovavęs grupiniam 14-metės irakietės išžaginimui Mahmudijoje – žemdirbių gyvenvietėje, esančioje į pietus nuo Bagdado, taip pat tos mergaitės, jos tėvo, motinos ir šešiametės sesers nužudymui.

Kai S.D.Greenas buvo pripažintas kaltu, aukų artimieji ir maždaug 50 tūkst. gyventojų turinčio miestelio žmonės reikalavo, kad jam būtų skirta mirties bausmė. Tusono kalėjime S.D.Greenas buvo laikomas nuo 2010 metų vasario, nurodė J.Stahley.

Buvusio kario advokatai argumentavo, kad S.D.Greeną nusikalsti pastūmėjo didelė įtampa, kurią jis patyrė karo veiksmų zonoje per 2003 metais pradėtą JAV vadovaujamą invaziją Irake.

Jis buvo pašalintas iš JAV armijos dėl „asmenybės sutrikimo“ – dar prieš išaiškinant minėtas žudynes.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.