aA
Po daugiau kaip trejus metus trukusio tyrimo Duisburgo prokuratūra pateikė oficialius kaltinimus dėl tragiškų įvykių per techno muzikos festivalį „Meilės paradas“ 2010-ųjų liepą. Tada per grūstį žuvo 21 jaunuolis.
Pateikti kaltinimai dėl mirtino „Meilės parado“ Vokietijoje
© Scanpix

Tragiškai pasibaigęs Duisburgo meilės paradas iškėlė klausimų, kaip ir kur galima saugiai organizuoti renginį, į kurį suvažiuoja beveik pusantro milijono jaunų žmonių.

2010 m. pagrindiniame įėjime į seną krovinių geležinkelio stotį, kuri buvo atiduota techno muzikos festivaliui, susigrūdo keliasdešimt tūkstančių žmonių ir tai baigėsi baisia tragedija. 19 vaikinių ir merginų buvo sutrypti, o dar du nuo sužalojimų mirė vėliau. Įvairių traumų patyrė daugiau kaip 500 žmonių.

Po ilgo tyrimo, kuriame kaltinimais svaidėsi ir Duisburgo merija, ir festivalio organizatoriai, paskelbti oficialūs kaltinimai šešiems miesto valdžios pareigūnams ir keturiems „Meilės parado“ organizatoriams.

„Jie kaltinami netyčine žmogžudyste ir kūno sužalojimu, įvykdytu tarnybos metu. Tyrimas dėl kitų šešių įtariamųjų nutrauktas, nes nesurinkta įtikinamų įrodymų“, – sakė Duisburgo prokuratūros atstovas Horstas Bienas.

Tarp išteisintųjų yra ir Duisburgo meras bei festivalį organizavusios kompanijos vadovas. Prokurorų nuomone, jie tik pasitikėjo sprendimus priėmusių savo pavaldinių kompetencija.

„Pagal tyrimo rezultatus, mes įsitikinome, kad tragiškus įvykius 2010-ųjų meilės parade sukėlė dvi priežastys: pirma – kaltinamieji padarė rimtų klaidų planuodami ir suteikdami leidimą renginiui. Antra – per renginį jie nusižengė su saugumu susijusiems reikalavimams“, – teigė H. Bienas.

Žuvusiųjų artimieji nebuvo įleisti į prokuratūros spaudos konferenciją.

„Šeimų nariai visą laiką neprileidžiami, ir mes jau beveik prie to pripratome“, – sakė per grūstį žuvusios merginos tėvas Friedhelmas Scharffas.

Žuvusiųjų artimieji pasirengę bylinėtis dėl nuostolių atlyginimo, bet kada tai įvyks – dar neaišku, nes prokuratūros kaltinimai dar turi būti patvirtinti Duisburgo teisme.

www.lrt.lt