aA
Lenkijos premjeras Jerzy Buzek (Jeržis Buzekas) mano, kad malonės suteikimas vienam Šalčininkų autonomijos kūrėjų Leonui Jankelevičiui pašalina nereikalingą įtampa.
Antradienį susitikęs su Varšuvoje viešinčiu Lietuvos prezidentu Valdu Adamkumi, J. Buzekas teigiamai įvertino prezidento vadovaujamos Malonės komisijos sprendimą atleisti nuo likusios bausmės L. Jankelevičių.

Premjeras pabrėžė, kad Lenkijos vyriausybė niekada nerėmė ir neremia 1990-1991 metais vykdytos autonomininkų veiklos, tačiau Lietuvos vadovo suteikta malonė pašalina nereikalingą įtampą, pranešė Lietuvos prezidento spaudos tarnyba.

Buvęs SSKP Šalčininkų rajono pirmasis sekretorius L. Jankelevičius pernai gruodžio viduryje buvo pripažintas kaltu kūrus antivalstybines organizacijas ir nuteistas 2 metų laisvės atėmimo bausme.

Atkuriamojo Seimo deputatas L. Jankelevičius susilaikė balsuojant už nepriklausomybės atkūrimą 1990 metų kovo 11-ją. Neseniai jis pasirašė Lietuvoje veikiančių lenkų organizacijų ir lenkų veikėjų deklaraciją, kuria remiamas Lietuvos siekis tapti NATO nare.

V. Adamkus padėkojo J. Buzekui už Lenkijos sprendimą vėl pradėti Lietuvos elektros energijos importą. Prezidentas ir premjeras aptarė ilgalaikius strateginius tikslus atitinkantį Lietuvos ir Lenkijos elektros tinklų sujungimo projektą, kurį numatoma įgyvendinti per ketverius metus.

V. Adamkaus ir J. Buzeko nuomone, antradienį pasirašyta tarpvyriausybinė sutartis dėl bendradarbiavimo kovojant su terorizmu, nelegalia prekyba narkotikais ir organizuotu nusikalstamumu turi didelę reikšmę abiem valstybėms.

Šalių vidaus reikalų ministrai pažymėjo, kad ir iki šiol Lietuva ir Lenkija aktyviai bendradarbiavo kovodamos su narkotikų prekeiviais, organizuotu nusikalstamumu bei spręsdamos pasienio problemas.

Pokalbyje apie švietimą prisiminta, kad pernai sudaryta tarpvyriausybinė komisija šių metų balandžio mėnesį numato parengti pranešimą, kuriame bus nurodyti būdai, kaip įveikti abiem šalims aktualias tautinių mažumų švietimo problemas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.