aA
Rusijos povandeninį laivą "Kursk" paskandino iš rusų karo laivo paleista valdomoji raketa, penktadienį rašo Vokietijos laikraštis "Berliner Zeitung". Jis remiasi Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FST) pranešimu, kuris rugpjūčio 31 dieną esą buvo įteiktas prezidentui Vladimirui Putinui.
Kursk
Kursk
Per šią rugpjūčio 12 dieną įvykusią avariją žuvo visi 118 laivo įgulos narių.

Pranešime sakoma, kad povandeninį laivą nugramzdinusi raketa "Granit" buvo paleista iš Rusijos kreiserio "Piotr Velikij". Tai įvyko per laivyno pratybas, kurios Barenco jūroje vyko nuo rugpjūčio 2 dienos.

Pranešime teigiama, kad netrukus po raketos paleidimo buvo užregistruoti du povandeniniai sprogimai, kurie abu buvo matomi nuo "Piotr Velikij" kapitono tiltelio. Šis kreiseris yra Rusijos Šiaurės laivyno admirolo laivas.

Žmonės laive greičiausiai pamanė, kad antrasis sprogimas buvo pratybų dalis. Tik vėliau buvo nustatyta, kad "Kursk" buvimo vieta sutapo su ta vieta, kurioje pamatyti sprogimai.

Rugpjūčio 12 dieną, kai įvyko tragedija, laive "Piotr Velikij" buvo ir Šiaurės laivyno vadas, admirolas Viačeslavas Popovas, ir jo štabo viršininkas, viceadmirolas Michailas Mocakas.

Maskva "Berliner Zeitung" pranešimo kol kas nekomentavo. Dar neaišku, ar šis FST tyrimas yra susijęs su vyriausybės ir laivyno tyrimu, kuriam vadovauja premjero pavaduotojas Ilja Klebanovas. Laikraščio cituojamą FST pranešimą parengė specialioji tyrimo grupė, vadovaujama FST vadovo Nikolajaus Patruševo.

Rusų pareigūnai anksčiau yra sakę, kad "Kursk" katastrofą greičiausiai lėmė susidūrimas su užsienio povandeniniu laivu. Rusų generolas pulkininkas Valerijus Manilovas tai vėl tvirtina paskutiniame laikraščio "Nezavisimoje Vojenoje Obozrenije" numeryje. "Statistika rodo, kad toks susidūrimas tikėtinas", sako jis interviu. Anot jo, 1967-2000 metais buvo užfiksuota 11 tokių incidentų, įskaitant aštuonis Šiaurės laivyno kontroliuojamuose vandenyse.

Vokietijos laikraščio straipsnyje sakoma, kad rugpjūčio 12 dieną laivyno pratybose buvo imituojama branduolinė ataka prieš Rusiją. Buvo norima išbandyti sparnuotąją raketą "Granit" kaip galima realesnėmis sąlygomis. Šios raketos buvo ir laive "Kursk". NATO praminė "Granit" laivadauže (Shipwreck).

FST pranešime nesakoma, kodėl raketa pataikė į "Kursk". Tačiau, pasak laikraščio, galėjo įvykti naujos ginkluotės sistemos klaida arba "Kursk" buvo neatpažintas kaip draugiškas laivas.

Pentagonas ketvirtadienį pareiškė, kad rugpjūčio 12 dieną įvykio rajone gauta akustinė informacija rodo, jog "Kursk" skylę išplėšė didelis sprogimas, prilygstantis vienos-penkių tonų trinitrotoluolo (TNT) sprogimui. Pasak atstovo, po sprogimo laivo vidų beveik iš karto užliejo vanduo.

Akustinius duomenis surinko pratybas sekęs JAV povandeninis laivas.

Pentagono atstovas spaudai neigė, kad įvyko susidūrimas su Amerikos ar jos sąjungininkių povandeniais arba kitokiais laivais. Pasak jo, Amerikos ekspertai vis dar mano, kad "Kursk" viduje galėjo būti naujo tipo torpeda, varoma skystu kuru.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.