aA
Prancūzijos kabinete trečiadienį vėl kilo įtampa dėl degalų krizės - aplinkosaugos ministrė Dominika Vuanė (Dominique Voynet) pareiškė, kad jos vadovaujama Žaliųjų partija nepritars dėl tolesnių nuolaidų benziną "ryjančių" sunkvežimių savininkams.
D. Vuanė sakė, kad neketina atsistatydinti, protestuodama prieš iki šiol padarytas nuolaidas vežėjams. Tačiau ji pridūrė: "Aš neketinu pasiduoti įniršiui, bet mano partija ir aš padarysime išvadas, ar bus ir kada bus peržengta riba".

Pasak jos, vyriausybė ir sunkvežimių savininkai, reaguodami į augančias benzino kainas, parengė susitarimo projektą, kuriame numatoma sumažinti dyzelinių degalų kainas sunkvežimiams. Ministrės teigimu, pasekmės bus tik tokios, kad keliuose atsiras daugiau gausiai teršiančių aplinką mašinų.

D. Vuanė sakė remianti kabinetą, tačiau priminė, kad kai tapo jo nare, buvo pasiektas "sutarimas, jog mes stengsimės sumažinti oro taršą ir sieksime kelių transportą pakeisti geležinkelių transportu". D. Vuanė yra viena iš dviejų Žaliųjų partijos ministrų, dirbančių socialistų dominuojamame kairiosios pakraipos kabinete.

Tuo tarpu degalų krizė Prancūzijoje dar labiau paaštrėjo. Sunkvežimių savininkai atmetė vyriausybės pasiūlymus kaip nepakankamus ir toliau blokavo naftos perdirbimo įmones bei degalų saugyklas, sutrikdydami tiekimą.

Kitos grupės, įskaitant ūkininkus ir greitosios pagalbos, taksi bei kelioninių autobusų vairuotojus, taip pat ėmė protestuoti, reikalaudamos sumažinti degalų kainas.

Socialistas premjeras Lionelis Žospenas (Lionel Jospin) anksčiau sakė, kad vyriausybės pasiūlymas 15 proc. sumažinti mokesčius dyzeliniams degalams yra paskutinis.

"Toliau vyriausybė neis", sakė jos vadovas. Pasak jo, sunkvežimių savininkai kenkia Prancūzijos ekonomikai, "kuri puikiausiai augo ir jau buvo beveik laiminti mūšį su nedarbu".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.