aA
Nobelio taikos premijos laureatas Mohamedas ElBaradei laikomas pagrindiniu kandidatu į politinės krizės apimto Egipto premjero postą, šeštadienį pranešė prezidentūra, kai nuvertus pirmąjį laisvai išrinktą šios valstybės vadovą gatvėse pradėjo lietis kraujas.
Mohamedas ElBaradei
Mohamedas ElBaradei
© Reuters/Scanpix

Nuversto islamiškų jėgų palaikomo prezidento Mohamedo Mursi šalininkai ragino tęsti protestus, vienas laikinojo jo įpėdinio patarėjas pareiškė, kad naujoji valdžia ketina ištiesti alyvų šakelę islamistams.

Judėjimas „Tamarod“, organizavęs masinius protestus, kuriuos vainikavo trečiadienį kariškių įvykdytas M. Mursi nušalinimas, pažymėjo, jog M. ElBaradei jau paskirtas vadovauti vyriausybei po derybų su nauju laikinuoju Egipto prezidentu.

Valstybinė naujienų agentūra MENA ir kiti oficialūs šaltiniai patvirtino šį paskyrimą, tačiau vienas prezidento padėjėjas sakė, kad premjeras dar nėra parinktas, nors pabrėžė, kad M. ElBaradei kandidatūra „yra logiškas pasirinkimas“.

„ElBaradei yra stipriausias kandidatas“, - prezidento patarėjas ir atstovas Ahmedas al Muslimani sakė naujienų agentūrai AFP, pridūręs, kad jis yra aptariamų „vardų sąrašo viršūnėje“.

Pasipriešino salafistai

Laikinasis Egipto prezidentas Adlis Mansuras atšaukė sprendimą skirti ministru pirmininku Nobelio taikos premijos laureatą M. ElBaradei, praneša agentūra AP.

Pradžioje planuota, kad jis jau šeštadienio vakarą bus prisaikdintas pereinamojo laikotarpio vyriausybės vadovu. Ši vyriausybė po kariuomenės įvykdyto prezidento Mohamedo Mursi nuvertimo turi parengti naują konstituciją ir naujus prezidento ir parlamento rinkimus.

M. ElBaradei paskyrimui pasipriešino radikali salafistinė Šviesos partija, kuri iki šiol iš esmės rėmė kariškių kursą.

Prezidento A. Mansuro atstovas sakė, kad derybos dar tęsiamos.

M. el Baradėjus buvo už M. Mursi nušalinimą. Buvusį Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovą Vakarai laiko vilties švyturiu demokratiniam transformacijos procesui Egipte.

Vienas šioms deryboms artimas šaltinis sakė AFP, kad įvairios stovyklos, pritarusios kariškių pasiūlytam politinio pereinamojo proceso planui, dar stengiasi įtikinti salafitų partiją „al Nour“ palaikyti M. ElBaradei kandidatūrą.

Pirminiai pranešimai apie M. ElBaradei paskyrimą buvo pasveikinti džiaugsmingais šūksniais Kairo centrinėje Tahriro aikštėje ir prie prezidento rezidencijos Itihadijoje, kur M. Mursi priešininkai leido fejerverkus, mojavo Egipto vėliavomis ir spaudė automobilių garso signalus.

Tačiau tuo pat metu Musulmonų brolija vėl demonstravo savo galią, reikalaudama kariškių grąžinti M. Mursi į valdžią po parą trukusio smurto, per kurį žuvo 37 žmonės, o dar per 1 400 buvo sužeisti.

Ragina įtraukti Musulmonų broliją į Egipto demokratizacijos procesą

Nobelio taiko premijos laureatas M. ElBaradei  paragino įtraukti Musulmonų broliją į būsimą Egipto politinę sceną.

Tai jis pareiškė interviu, kuris buvo paimtas dar prieš tai, kai jis tapo kandidatu, turinčiu daugiausia galimybių užimti laikinojo Egipto premjero postą.

Pastabose, kurias sekmadienį skelbia Vokietijos savaitraštis "Der Spiegel", M.ElBaradei pažymi, kad nušalinto prezidento Mohamedo Mursi šalininkai iš Musulmonų brolijos neturėtų būti laikomi nusikaltėliais.

"Aš raginu įtraukti Broliją į demokratizacijos procesą", - sakė jis savo komentaruose, kurie spausdinami vokiškai.

"Niekas neturėtų būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn be įtikinamo pagrindo. Su buvusiu prezidentu Mursi turi būti elgiamasi oriai", - pridūrė jis ir pabrėžė, kad tokie principai yra "nacionalinio susitaikymo prielaida".

Paklaustas, ar jis nebijo tapti kariškių, kurie trečiadienį nušalino Mursi, "figos lapeliu", M.ElBaradei tikino, kad generolai yra nusiteikę įsiklausyti į jo susirūpinimą.

"Mano raudonoji linija yra tokia, jog aš nenoriu dirbti su bet kuo, kas negerbia tolerancijos ir pakantumo", - sakė jis.

71 metų M. ElBaradei pelnė Nobelio taikos premiją 2005 metais už savo darbą Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) vadovo poste.

Jis grįžo į Egiptą 2010-aisiais ir tapo vienu iš iškiliausių ankstesnio prezidento Hosni Mubarako oponentų, kol tas veteranas autoritarinis lyderis buvo nuverstas per visuotinį sukilimą 2011 metų pradžioje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.