aA
Didžioji Britanija sekmadienį deportavo radikalių pažiūrų musulmonų dvasininką Abu Qatadą į Jordaniją, užbaigdama aštuonerius metus trukusias vyriausybės pastangas išsiųsti jį į tėvynę, kur jį ketinama teisti dėl įtariamo terorizmo.
Radikalus musulmonų dvasininkas Abu Qatada
Radikalus musulmonų dvasininkas Abu Qatada
© AFP/Scanpix

Lėktuvas, skraidinantis dvasininką, pakilo iš Karališkųjų oro pajėgų (RAF) aerodromo Londono vakariniame priemiestyje Nortolte apie 2 val. 45 min. vietos (4 val. 45 min. Lietuvos) laiku, pranešė žiniasklaida.

„Šis pavojingas žmogus dabar jau pašalintas iš mūsų teritorijos, kad stotų prieš teismus savo šalyje“, - pareiškė vidaus reikalų sekretorė Theresa May, kurios pastangas išsiųsti Abu Qatadą iš šalies buvo sutrikdę keli teismų sprendimai.

„Džiaugiuosi, kad šios vyriausybės ryžtas įsodinti jį į lėktuvą pasiteisino ir kad pagaliau pasiekėme tai, ką seniai ragino padaryti ankstesnės vyriausybės, parlamentas ir Britanijos visuomenė", - sakoma sekretorės pranešime.

Dvasininkas, kurį vienas Ispanijos teisėjas yra apibūdinęs kaip tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ velionio lyderio „Osamos bin Ladeno dešiniąja ranka Europoje“, ne kartą buvo pasiųstas už grotų ir vėl paleistas po savo pirmojo arešto 2001 metais.

Paskutinį kartą jis sugrįžo į kalėjimą praeitą kovą, kai pažeidė paleidimo už užstatą sąlygas.

Jordanija praeitą mėnesį pašalino paskutinę kliūtį, trukdžiusią Britanijai išsiųsti Abu Qatadą į jo šalį, patvirtinusi ekstradicijos sutartį ir išsklaidžiusi Britanijos teisėjų susirūpinimą, kad prieš dvasininką gali būti naudojami įrodymai, išgauti kankinimais.

Th. May sakė, kad Britanijai dabar reikia atidžiau „peržiūrėti savo įstatymus, susijusius su žmogaus teisėmis“ ir „pašalinti tiek daug galimybių teikti apeliacijas užsienio piliečiams, kuriuos mes norime deportuoti“.

„Abu Qatada nusileido Markos oro uoste rytų Amane, - pareigūnas, prašęs neviešinti jo vardo, sakė naujienų agentūrai AFP. - Jis buvo lydimas britų ir jordaniečių apsaugininkų, kurie jį perdavė valstybės saugumo teismo prokurorams“.

Šio karinio tribunolo rūmai yra šalia to oro uosto.

Abu Qatados tėvas, broliai ir kiti šeimos nariai stovėjo prie teismo rūmų, laukdami jo atvykimo, pranešė vienas AFP fotoreporteris.

1999 metais Jordanijos teismas šiam dvasininkui už akių skyrė mirties bausmę dėl sąmokslo vykdyti teroro atakas, įskaitant nukreiptą prieš Amerikos mokyklą Amane, tačiau iškart po to nuosprendis buvo pakeistas laisvės atėmimu iki gyvos galvos sunkiųjų darbų kalėjime.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.