aA
Kultūros ir meno festivalis „Kultūros naktis“ sostinėje šiais metais rengiamas naktį iš liepos 5-osios į 6-ąją. Ir tai bus vienas iš pagrindinių Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai atidarymo kultūros renginių.
Kultūros naktis
Kultūros naktis
© DELFI / Tomas Vinickas

Nuo 2007 metų rengiamas vienos nakties kultūros ir meno festivalis šiais metais pakvies į 167 renginius, tarp kurių – meninės instaliacijos, koncertai, parodos, spektakliai ir gausybė kitokių Lietuvos ir užsienio menininkų projektų.

Pasak festivalio organizatorių, per kelerius metus festivalis tapo nauja Vilniaus kultūrine tradicija, laukiama ir mėgstama ne tik vilniečių, bet ir miesto svečių. Tai liudija kiekvienais metais į miestą suplūstantys žiūrovai. Vien jų sulaukiama apie 100 tūkst. – tiek iš užsienio, tiek iš kitų Lietuvos miestų.

Šių metų festivalio naujovė – didesnis dėmesys šeimoms: Šventaragio slėnyje įsikurs „Šeimų erdvė“, kur šeimos su vaikais galės dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse, pasiklausyti dainelių, pažiūrėti klounų spektaklių ar pasipuošti savo dviračius ir dalyvauti meninių dviračių parade „Kultūros nakties Jonvabaliai“.

Turiningą užsienio menininkų programą, kurioje – tarptautinio pripažinimo sulaukęs prancūzų projektas „Purple rain“, nuotaikinga gatvės klounada, gruzinų spektaklis „Karmen“ ir gausybė kitų projektų, papildys ir įspūdingi lietuvių menininkų darbai, tokie kaip fortepijoninės muzikos koncertas, kasmetinis audiovizualinis renginys, „Kino pavasario“ rengiama „Kino ant žolės“ programa, šokio ir gyvos muzikos spektaklis, dailės, muzikos, poezijos, instaliacijų, muziejinės edukacijos renginių ciklas „Nemigos aitvaras“ bei daugybė kitų projektų.

„Kultūros naktyje“ – gruzinų teatro choreografinė drama „Karmen“

Naktį iš liepos 5-osios į 6-ąją Prezidentūros kiemelyje Kultūros ir meno festivalio „Kultūros naktis“ metu bus rodomas Tbilisio Vaso Abašidzės muzikos ir dramos teatro choreografinis spektaklis „Karmen“.

Tarptautinių kultūros programų centro kartu su VšĮ „Vilniaus festivaliai“ inicijuota gruzinų teatro viešnagė Lietuvoje nėra atsitiktinė. Organizatorių teigimu, prieš metus kilusia iniciatyva norėjosi Lietuvos kultūros mėgėjams suteikti progą pamatyti ryškiausius ir kritikų teigiamai įvertintus Gruzijos teatro spektaklius.

Du kartus „Kultūros naktyje“ pristatoma choreografinė drama „Karmen“ yra bendras Tbilisio valstybinio muzikinio dramos teatro ir „Moving Theatre“ iš Didžiosios Britanijos spektaklis, statytas pagal Žoržo Bizė (Georges Bizet) ir Radiono Ščedrino muziką.

Šį klasikos kūrinį paprastai atlieka profesionalūs baleto šokėjai, tačiau gruzinų trupę sudaro vien dramos aktoriai. Interpretacijos unikalumas slypi kūno kalbos ir vaidybos sintezėje.

„Karmen“ premjera įvyko 2012 m. „Chelsea“ teatre Londone ir sulaukė didžiulės sėkmės.

1854 pirmą kartą išleistas Prospero Merimee apsakymas „Karmen“ įkvėpė daug meninių interpretacijų, o to paties pavadinimo Ž. Bizė opera iki šiol yra viena mėgiamiausių pasaulyje.

Choreografinė gruzinų drama – tai vidinės laisvės ir žmogiškos vaizduotės, kurioje ištirpsta realybę nuo fantazijos skirianti riba, istorija. Laisvė be sienų, laisvė dėl kurios mirštama – tai pagrindinės spektaklio temos.

Spektaklis „Karmen“ yra Lietuvos ir Gruzijos teatrų mainų projekto dalis. Lietuvoje šiemet bus parodyti du gruzinų spektakliai. Kitas spektaklis – „Makbetas“ šių metų rudenį bus rodomas festivalyje „Sirenos“. Tikimasi, kad ateityje bus surengtos Lietuvos teatrų gastrolės Gruzijoje.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.