aA
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Vilniaus rinkimų apygardose išrinkti Seimo nariai ir Vilniaus miesto tarybos nariai kreipėsi į Vilniaus merą Artūrą Zuoką, prašydami prisiimti asmeninę atsakomybę už viešojo transporto pertvarkymą sostinėje ir naujų oro linijų „Air Lituanica“ įkūrimą.
Artūras Zuokas
Artūras Zuokas
© DELFI / Valdas Kopūstas

Pareiškime teigiama, kad „Vilnius veža“ įsteigimas griauna konkurencinę aplinką taksi paslaugų rinkoje, pabrangino taksi paslaugas, o pati savivaldybės įmonė dirba nuostolingai.

Vilnius veža“ įsipainiojo į automobilių pirkimo skandalą, dėl ko konkursas buvo ne kartą atidėtas, keistos jo sąlygos, o išnuomojus automobilius paaiškėjo, kad tai padaryta pažeidžiant įstatymus. Dėl šių priežasčių neteisėtos sutartys buvo nutrauktos“, - sakoma pareiškime.

Jame pažymima, kad 2012 m. įkurta UAB „Air Lituanica“, kurios akcinį kapitalą, kaip skelbė Vilniaus meras, turėjo sudaryti 49 proc. strateginio investuotojo dalies, 34 proc. Lietuvos savivaldybių dalies ir 17 proc. Lietuvos investuotojų dalies. „Tačiau dabar 83 proc. akcijų valdo Vilniaus miesto savivaldybės valdoma „Start Vilnius“. Šiuo metu savivaldybė iš praskolinto biudžeto yra skyrusi ir dar planuoja skirti apie 18 mln. litų“, - sako kreipimosi autoriai.

Jie pastebi, kad Viešojo transporto koncepcija yra nupirkta už beveik 800 tūkst. litų, o joje siūloma diegti tramvajaus linija, kainuosianti apie 300 mln. litų, yra nepakeliama miesto biudžetui.

„Pradėjus viešojo transporto reformą, neklausiant gyventojų, buvo pertvarkyti maršrutai, dėl to nutolusių rajonų gyventojams pablogėjo susisiekimo galimybės ir pabrango kelionė. Judriausiose gatvėse viena transporto eismo juosta buvo atimta iš bendrojo eismo srauto dalyvių ir palikta tik viešajam transportui, taip sudarant prielaidas didelių transporto spūsčių formavimuisi net ir vasaros mėnesiais“, - sakoma pareiškime.

Jame teigiama, kad privačių vežėjų išstūmimas, pažeidžiant Konkurencijos įstatymą, iš viešojo transporto sektoriaus, kelia susirūpinimą dėl viešojo transporto paslaugų prieinamumo ir konkurencingumo. Dalies gatvių uždarymas, motyvuojant dviračių transporto pirmenybe prieš automobilių transportą, padidino automobilių spūstis mieste.

Pareiškimą pasirašė Seimo nariai Mantas Adomėnas, Arvydas Anušauskas, Audronius Ažubalis, Irena Degutienė, Dainius Kreivys, Andrius Kubilius, Paulius Saudargas ir Algis Strelčiūnas.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.