aA
Egipto prezidentas Mohamedas Mursi pareiškė esantis teisėtas šalies prezidentas, pranešama apie nesiliaujančias demonstracijas ir didėjantį aukų skaičių, skelbia BBC.
Per demonstraciją Kaire žuvo 16 žmonių
© Reuters/Scanpix

Kreipdamasis vėlai antradienį per televiziją M. Mursi atmetė kariuomenės ultimatumą, kad krizė būtų sureguliuota iki trečiadienio.

Prezidentas sakė, kad jam niekas neįsakinės, ir paragino protestuotojus išlikti taikius. Tačiau per vieną M. Mursi šalinininkų demonstraciją Kaire žuvo mažiausiai 16 žmonių.

45 minučių kalboje M. Mursi teigė, jog sutinka su teise į taikius protestus, tačiau, anot jo, pagarba konstitucinei tvarkai yra "vienintelė garantija dėl besitęsiančio kraujo praliejimo". Prezidentas pareiškė "atiduosiantis gyvybę", kad apgintų konstitucinį teisėtumą.

M. Mursis dėl neramumų apkaltino korupciją ir nuversto Hosni Mubarako režimo liekanas. Prezidentas ragino įkurti susitaikymo komitetą bei etikos žiniasklaidai chartiją ir teigė esantis pasiruošęs susitikti su visomis grupėmis bei individualiais asmenimis nacionalinio dialogo.

Be kita ko, kariuomenė paviešino Egipto ateities "grafiko" detales.

Remiantis BBC gauta informacija, kariuomenė yra numačiusi naujus prezidento rinkimus, naujosios Konstitucijos sustabdymą ir parlamento paleidimą.

Ultimatumas baigiasi trečiadienį 16.30 val. vietos laiku.

Tačiau neramumai nerodo jokių silpnėjančių ženklų. Sveikatos ministerijos duomenimis, naktį į trečiadienį per M. Mursi šalininkų demonstraciją netoli Kairo universiteto žuvo 16 žmonių ir dar 200 buvo sužeisti.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.