aA
Popiežius Pranciškus intensyvina kampaniją skandalų persekiojamam Vatikano bankui suvaldyti ir, pradėjęs specialų popiežišką tyrimą, nušalino aukščiausius šios institucijos vadovus, antradienį sakė ekspertai.
Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus
© Scanpix

Oficialiai Vatikano banko direktorius Paolo Cipriani ir jo pavaduotojas Massimo Tulli pirmadienį įteikė savo atsistatydinimo raštus "šios institucijos ir Šventojo Sosto labui".

Banko prezidentas Ernstas von Freybergas jų sprendimą aiškino tuo, jog reikia "naujos vadovybės spartai didinti", siekiant, kad bankas "atitiktų tarptautinius kovos su pinigų plovimu standartus".

Religijos ir teismų specialistai antradienį sakė, kad Vatikanas per prievartą atsikratė dviejų ilgai dirbusių vadovų, kurie buvo išlikę per buvusio vadovo Ettore Gotti Tedeschi išvarymą 2012 metų gegužę, esą dėl prasto vadovavimo, bet pasirodžius pranešimams apie pinigų plovimą.

P.Cipriani ir M.Tulli išmetimą Vatikanas vertina kaip savalaikį, nes jais domisi Romos prokurorai, 2010 metais pradėję tyrimą dėl pinigų plovimo, dienraštyje "Corriere della Sera" rašė Fiorenza Sarzanini.

Pasak jos, tas tyrimas turėtų būti baigtas artimiausiomis dienomis ir jie tikriausiai bus apkaltinti dėl "sąmoningo leidimo vykdyti neteisėtą veiklą".

Policijos tyrimas prasidėjo įspūdingu 23 mln. eurų konfiskavimu iš Religinių reikalų instituto (IOR), kaip oficialiai vadinamas šis bankas, po įtartinų pinigų pervedimų.

Tie pinigai buvo sugrąžinti, kai IOR sutiko padėti tyrimui, bet Romos prokurorai tęsė tyrimą P.Cipriani, M.Tulli ir E.Gotti Tedeschi atžvilgiu.

"Turėdamas reikalingų ryšių, metų metus bet kas galėjo atsidaryti sąskaitą Vatikano banke ir išplauti didžiules pinigų sumas. Paskutinėje konklavoje (popiežiui išrinkti) kardinolai elektoriai ragino (vykdyti) radikalias permainas", - dienraštyje "La Repubblica" rašė Vatikano ekspertas Paolo Rodari.

P.Cipriani ir M.Tulli, kaip pranešama, taip pat palaikė glaudžius ryšius su dvasininku Nunzio Scarano, kuris daug metų dirbo Vatikano aukšto rango finansininku ir penktadienį buvo areštuotas įtarus jį sąmokslu kontrabanda atgabenti į Italiją iš Šveicarijos 20 mln. eurų nešvarių pinigų.

"Reakcija buvo žaibiška. Kurija suprato, kad nebeįmanoma su finansinėmis problemomis elgtis kaip su (problemomis dėl) pedofijos, didinant perkeliamų žmonių skaičių ir atremiant kaltinimus", - sakė Carlo Marroni (Karlas Maronis) iš dienraščio "Il Sole 24 Ore".

Tas areštas ir dviejų banko vadovų išmetimas buvo "pirmieji popiežiaus Pranciškaus skirto vaisto rezultatai", sakė jis.

Praėjusią savaitę 76 metų pontifikas įsteigė ir specialią penkių narių komisiją, kuri turi ištirti banko veiklą ir asmeniškai pateikti jam savo išvadas.

Pirmosios komisijos ataskaitos, kuri galėtų išprovokuoti platesnio masto reformas Vatikano banke, laukiama spalį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.