aA
Praėjusią savaitę Seimo dauguma, matyt, ieškodama susitarimo, kaip išsaugoti sveikatos apsaugos ministro Vytenio Povilo Andriukaičio kėdę, priėmė sprendimą, kuris, patikslintais duomenimis, kitais metais mūsų pensininkams gali lemti beveik 110 litų mažesnes pensijas nei jos galėtų būti.
Rimantas Dagys
Rimantas Dagys
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Tariamas rūpestis žmonėmis

Tai susiję su valdančiosios koalicijos sprendimu įvesti „Sodros“ mokesčio lubas pajamoms, viršijančioms 5 000 litų, be jokio netektų pajamų kompensavimo kitomis pajamomis. Tai įstatymas, kuris aiškiai nukreiptas prieš bet kokias prieš rinkimus valdančiosios daugumos deklaruotas programines nuostatas – ginti neturtinguosius – nes jis socialinio draudimo naštą perkelia būtent mažesnes pajamas gaunantiems asmenims.

Valstybinio socialinio draudimo sistema yra paremta solidariu veikimu. Šią sistemą sudaro baziniai principai, kad dirbantieji išlaiko pensininkus ir daugiau pajamų gaunantieji prie tos sistemos prisideda labiau negu mažiau gaunantieji. Tai ir yra tam tikro socialinio teisingumo principas. Taigi valdančioji koalicija, kuri daug kalbėjo apie varginguosius, šiuo atveju nusprendė juos nuskriausti labiausiai.

Maža to, šiuo klausimu koalicija liguistai bijo pasiklausti Vyriausybės nuomonės, kaip ir kitais klausimais, susijusiais su „Sodros“ reforma, ar netgi tam tikrų mokesčių keitimu. Tokia paniška baimė klausti savo Vyriausybės gali rodyti visišką nepasitikėjimą ja ir chaosą valdymo sistemoje. Tačiau visa tai – politinė virtuvė, kuri žmonėms reiškia tik visišką chaosą sistemoje ir netgi galimas pensijų dalies netektis.

Pavyzdžiui, prisidengiant rūpesčiu žmonėmis buvo labai rimtai svarstomos tokios PVM mokesčio lengvatos mėsai, kurios iš kiekvieno pensininko dėl pajamų socialiniame biudžete praradimo būtų atėmusios galimybę nusipirkti nuo 3 iki 6 kilogramų mėsos per mėnesį...

„Sodros“ reformą praktiškai laidoja

Seime vėl gimsta įvairios diskusijos ir valdančiųjų su Vyriausybe nederintos įstatyminės iniciatyvos keisti administravimo kaštus pensijų fondams, prailginti apsisprendimo laikotarpį gyventojams ir t. t. Tai daroma tuomet, kai žmonės bando apsispręsti dėl savo ateities, kaip drausti save senatvei... Taigi įstamleidystės chaoso atmosfera toliau tvyro.

Negana to, finansų ministras aiškiai pasakė, kad be 2015 m. jokių mokesčių pataisų, mažinančių mokesčius darbo jėgai, perimant bazinės pensijos mokėjimą iš biudžeto, kaip numatyta patvirtintose „Sodros“ pertvarkos gairėse, nebus. Bet koks „Sodros“ reformos vilkinimas apskritai atitolina minėtos reformos galimybę. Jai reikia paruošti ir pateikti Seimui gana sudėtingus dokumentus, susijusius su valstybinių pensijų pertvarka ir, panašu, kad to nebus padaryta. Tai reiškia, kad artimiausiu laiku „Sodros“ sistemos socialinio draudimo pensijos ne tik kad neaugs, bet greičiausiai – mažės.

Apibendrinat galima teigti, kad „Sodros“ reformą valdantieji praktiškai jau beveik palaidojo ir tikėtis kokių nors pokyčių ateityje nėra jokių galimybių. Tai vėlgi atspindi tik tariamą valdančiųjų rūpestį paprastais žmonėmis ir pensininkais.