aA
Dauguma įsimylėjėlių būtent šiltuoju metų laiku pradeda rūpintis vestuvių rūpesčiais ir džiaugsmais. Tačiau turbūt nė vienos vestuvės neįsivaizduojamos be paskutinio pasispardymo – siautulingo mergvakario ir bernvakario.
Paskutiniai „laisvi“ vakarai prieš vestuves: ar lietuviai jaučia ribas?
© Shutterstock nuotr.

Renginių organizatoriai pasakojo, kad per juos būsimi jaunikiai ir jaunosios gerokai atleidžia vadeles – vyrai persirenginėja vienuoliais, merginos karstosi po medžius, tad jų vakaras neretai baigiasi net areštinėje.

Surengė teminį vakarėlį

Praėjusį savaitgalį Palangoje mergvakarį savo brolio nuotakai organizavusi Raimonda Marcinkevičiūtė pasakojo, kad visos šventės idėjos kilo atsižvelgus į būsimos jaunosios ir jos draugių norus, o kreiptis į renginių organizavimo agentūras merginoms net nekilo minčių.

Kaubojėmis persirengusios 7 panelės jodinėjo žirgais, surengė fotosesiją, vakarieniavo pajūryje, šoko vestuvių valsą, linksminosi J. Basanavičiaus gatvėje esančiuose klubuose.

„Dar neteko matyti, kad būtent pagrindinė mergvakario idėja būtų susieta su žirgais – žygis prie jūros karštą ir saulėtą vasaros dieną. Norėjosi kažko jaukaus savam draugų rate, todėl pasidarėme pikniką su fakelais ir vaizdu į jūrą. Nuostabus vaizdai, saulėlydis, pašnekesiai: viskas ko reikėjo draugėms užbaigti mergvakario šventę. Tikslas buvo suorganizuoti visoms smagią, kupiną naujų įspūdžių ir potyrių šventę“, - pasakojo mergina.

Mergvakaris kainavo 800 litų

Mergvakaris (nuotr. R. Marcinkevičiūtės)
Mergvakaris (nuotr. R. Marcinkevičiūtės)
© DELFI

„Kadangi esu vyriausia pamergė, šventė krito ant mano pečių. Mintis mergvakarį švęsti žirgyne gimė neatsitiktinai. Jaučiu didelę meilę žirgams, tačiau neturiu galimybių dažnai mėgautis šia nemažai kainuojančia pramoga. Kartu su merginomis susitarėme, kad teminio vakarėlio pagrindinė detalė bus kaubojiška skrybelė. Išties stengėmės atspindėti kaubojišką stilių, t.y. languoti marškiniai, kaubojiški batai, džinsiniai šortai“, - pasakojo R. Marcinkevičiūtė.

Ji tikino, kad jaunajai visa mergvakario idėja buvo staigmena, tačiau žygis pajūriu ir pamiške bei fotosesija jai labai patiko. Jaunoji atliko visas draugių sugalvotas užduotis, kad jos draugės įsitikintų, ar ji pasiruošusi vedybiniam gyvenimui.

„Kiek įmanoma laikėmės mergvakario tradicijų: iš sutiktų vaikinų rinkome jaunajai kraitį naujo gyvenimo pradžiai, skynėme ramunes ir skaičiavome myli ar nemyli, žaidėme įsigytą žaidimą, kur ant kortelių buvo parašytos užduotys, pavyzdžiui, draugės turi pamokyti ją, kaip pamiršti buvusius bernus“, - pasakojo mergina.

Mergvakaris joms atsiėjo apie 800 litų, neskaičiuojant maisto ir alkoholio.

Programa priklauso nuo nuotakos amžiaus

Mergvakarius organizuojančios įmonės „Gocrazy.lt“ vadovas Vilius Aleksejūnas pasakojo, kad iš tiesų jaunos merginos mergvakarius paprastai organizuoja pačios. Vyro teigimu, dažniausiai jos gatvėse renka bučinukus iš vaikinų arba mieste pardavinėja stringus ir saldainius. Tačiau vyresnės moterys labiau mėgsta aktyvius mergvakarius: dalį programos paima iš organizatorių, kitą dalį, pavyzdžiui, pikniką ar šokius klube, organizuoja pačios.

„Aktyvi programa pas mus paprastai kainuoja 275-500 litų ribose, tad visas vakaras kiekvienai dalyvei kainuoja apie 100-150 litų. Dažniausiai kuo daugiau draugių susirenka, tuo išlaidos būna mažesnės. Pas mus paprastai atvyksta 6-10 dalyvių“, - pasakojo V. Aleksejūnas ir patarė mergavakarius pradėti organizuoti bent 3-4 savaites prieš vestuves.

Pasirodo, merginoms smagu su nostalgija prisiminti nerūpestingus mokyklos metus, tad vis sparčiau populiarėja mergvakariai, rengiami pataisos mokykloje su lietuvių kalbos mokytoja ir aerobikos treneriu Boratu iš Kazachstano. Drąsiausios merginos noriai renkasi mergvakarį švęsti armijoje.

Merginos mėgsta šiukštumą

Taip pat renginių organizavimu besiverčiantis įmonės „Renginių kalvė“ atstovas Jonas Savickas pritarė kolegai, kad lietuvės labiausiai mėgsta aktyvius mergvakarius ir net šiek tiek šiukštumo. Populiariausia jų siūloma pramoga – „Mergvakaris policijoje“.

„Paprastai merginos mergvakariams išleidžia apie 500-1200 Lt. Dalyvių vidurkis – 7 merginos“, - pasakojo J. Savickas.

„Vieną kartą per mergvakarį jaunoji buvo aprengta vestuvine suknele. Išsigandus kaukėtų armijos vyrukų, ji įlipo į medį. Buvo smagių nuotraukų per jos gelbėjimo operaciją. O vedant karinį mergvakarį, prieš atvykstančias merginas į mišką atvažiavo romantiškai nusiteikusi porelė. Mes prie jų atlekiame su dūmais, šautuvais ir kaukėmis ant galvų“, - įspūdžiais iš įdomiausių mergvakarių dalijosi V. Aleksejūnas.

Bernvakariai – siautulingesni

„Vaikinai linkę išgerti ir ieškoti nuotykių. Merginoms alkoholio poreikis šventinės nuotaikos susikūrimui yra daug mažesnis. Vyrai kuklesni, jie savo šventei išleidžia 300-500 litų. Dažniausiai švenčia penkiese“, - pasakojo J. Savickas.

Jo teigimu, vaikinai dažniausiai renkasi bernvakarius su sportinėmis užduotimis, pavyzdžiui, programą – „Spartos dvasia“. Jų firma stengiasi kaip įmanoma labiau sumažinti bernvakarių metu vyrų suvartojamo alkoholio kiekį.

V. Aleksejūno teigimu, bernvakariai labai skiriasi nuo mergvakarių. Vaikinai labai mėgsta daug išgerti ir renkasi tiek aktyvių pramogų, kiek tik leidžia biudžetas. Paprastai vaikinai nelinkę ilgai planuoti, tad pasitaiko ir skambučių, kurių metu bernvakarį prašoma suorganizuoti tą pačią dieną, vos už poros valandų.

„Visas vakaras žmogui paprastai kainuoja 100 - 250 litų ribose. Jeigu dalyvių būna mažiau nei 6-10, tuomet tiesiog einama į naktinį klubą. Neilgai trukus planuojame, prie siūlomo ekstremalaus dažasvydžio įrengti purvo trasas. Dar iš vaikinų sulaukiame prašymų suorganizuoti pagrobimą ir pavežiojimą mašinos bagažinėje, tačiau to nedarome dėl saugumo“, - pasakojo renginių organizatorius.

Jam yra tekę dalyvauti ir užsienyje rengiamuose bernvakariuose. Kaip pastebi V. Aleksejūnas, ten vyrai jaučiasi paleisti nuo grandinės. Patalpų savininkai net atsisako nuomoti sales bernvakarius švenčiantiems britams.

„Nesenai buvo bernvakaris, kurio dalyviai atvažiavo persirengę vienuolėmis. Vieni atvažiavo visą mašiną išpurškę dažais. Dar kažkada girdėjau, kad bernvakario dalyviai išsinuomojo krovininę mašiną, į ją patalpino kubilą, sušoko patys ir važinėjo po Senamiestį. Spėju vakaro kulminacija vyko policijoje“, - atsiminimais dalijosi V. Aleksejūnas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.