aA
Britų mokslininkams netrukus gali būti leista kurti žmogaus "atsargines dalis" iš klonuoto audinio.
Clones
Clones
Didžiosios Britanijos vyriausybė rengiasi leisti klonuoti žmogaus embrionus, kad juos būtų galima panaudoti atliekant medicinos tyrimus, sakoma pirmadienio žinių pranešimuose.

Laikraštis "The Daily Telegraph" pranešė, kad ekspertų komisija yra pasirengusi rekomenduoti vyriausybei leisti vadinamąjį "terapinį" embrionų audinio klonavimą, kuris padėtų gydant ligonius. Vyriausybės atstovai nei paneigė, nei patvirtino šio pranešimo. Sveikatos apsaugos departamento atstovas spaudai pareiškė, kad šis pranešimas yra "gryni spėliojimai", tačiau nesutiko jo paneigti.

Ši žinia tuoj pat sukėlė aštrų ginčą tarp embrionų klonavimo rėmėjų ir priešininkų. Vieni teigia, kad klonavimas turi didžiulę reikšmę gydant ligas. Kiti, kovos už gyvybės neliečiamumą aktyvistai, argumentuoja, jog tokiu klonavimu faktiškai sukuriami žmonės, kurie po to nužudomi.

Leiboristas lordas Winstonas, kuris yra vienas žymiausių Britanijoje vaisingumo specialistų, pareiškė, jog leisti tokį klonavimą būtų "svarbus žingsnis teisinga kryptimi". Tačiau jis pabrėžė, jog tai nebūtų žmonių klonavimas. Lordas Winstonas yra premjero Tony Blairo (Tonio Blero) draugas.

Tuo tarpu prieš abortus kovojančios organizacijos "Life" (Gyvybė) pirmininkas profesorius Jackas Scarisbrickas (Džekas Skarisbrikas) pareiškė, kad tokių eksperimentų šalininkai mėgina nuslėpti tikrąjį savo veiklos pobūdį. Vyriausybės atstovai teigė, kad tokie tyrimai gali padėti gydant inkstus, kepenis ir širdį, rašė minėtas laikraštis.

Žmogaus embrionų klonavimas dauginimosi arba tyrimų tikslais yra draudžiamas pagal 1990 metais priimtą Didžiosios Britanijos Žmogaus apsivaisinimo ir embrionologijos aktą.

Tačiau medicinos ir mokslo ekspertų grupė rekomendavo sušvelninti šį draudimą, leidžiant kurti klonuotą audinį arba organus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.