aA
Darbo partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho bei partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderio Rolando Pakso suregztas ir visuomenei išdidžiai pristatytas partijų jungimosi planas įstrigo dėl nepalankaus „darbiečių“ pasiūlymo „tvarkiečiams“.
Rolandas Paksas ir Viktoras Uspaskichas
Rolandas Paksas ir Viktoras Uspaskichas
© DELFI (R.Daukanto pieš.)

Darbo partija pasiūlė „Tvarkai ir teisingumui“, kad susijungusios partijos pirmininkas ir skyrių pirmininkai būtų renkami visuotiniame suvažiavime.

Tai reiškia, kad „darbiečiai“ išsirinktų tokį jungtinės partijos lyderį ir tokius skyrių pirmininkus, kokių norėtų būtent jie. Anksčiau neoficialiai kalbėta, kad pirmuosius dvejus metus jungtinės partijos pirmininku galėtų tapti R. Paksas, o paskui – V. Uspaskichas.

Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Lauras Bielinis teigia nemanantis, kad partijos kada nors susijungtų, nors svarstė, kad formalios derybos, tam tikri tarimaisi dar gali vykti.

Kaip žinoma, Darbo partija neseniai susijungė su „dukterine“ Leiboristų partija ir kaip juridinis asmuo išvengė baudžiamosios atsakomybės juodosios buhalterijos byloje.

Politologas: vadovaujančius postus užimtų „darbiečiai“

Remiantis Teisingumo ministerijai pateiktais duomenimis, Darbo partija turi 16,3 tūkst. narių, tačiau prisijungus maždaug tūkstančiui leiboristų, narių skaičius išaugo iki 17 tūkst. „Tvarka ir teisingumas“ vienija apie 14 tūkst. narių.

Suvažiavimo delegatus partijose paprastai renka skyriai, kuriems nustatomos kvotos. Kuo didesnis skyrius, tuo daugiau delegatų gali atsiųsti į suvažiavimą.

Kadangi „darbiečių“ yra daugiau, be to „tvarkiečių“ skaičius po truputį tirpsta, egzistuoja reali tikimybė, kad Darbo partija „tvarkiečius“ paprasčiausiai „suvalgytų“: išsirinktų sau palankų pirmininką ir skyrių pirmininkus, neprileistų „tvarkiečių“ prie svarbių postų, galbūt nepalankiai sudėliotų kandidatų sąrašus prieš rinkimus.

Lauras Bielinis
Lauras Bielinis
© DELFI / Šarūnas Mažeika

„Aš manau, kad „Tvarkai ir teisingumui“ tai būtų realus išnykimas, nes visos tos politinės partijos organizavimas ir tvarkymas vadovaujantis paprasta dauguma iš tikrųjų reikštų, kad dominuotų bei vadovaujančius postus užimtų „darbiečiai“. „Tvarkiečiams“ liktų labai mažai vietos“, - teigia Vytauto Didžiojo universiteto profesorius L. Bielinis.

Pasak politologo, paprastai, kai partijos jungiasi, postai paskirstomi apytiksliai po lygiai arba pagal narių skaičių. Todėl šiuo atveju Darbo partijos pasiūlymas „tvarkiečiams“ natūraliai atrodo nepalankus.

„Manyčiau, šiuo aspektu nesutarimas turėjo būti labai ryškus“, - sakė L. Bielinis.

V. Gapšys: „tvarkiečiai“ mums neatsako

Dabartinis Darbo partijos, susijungusios su leiboristais, pirmininkas Vytautas Gapšys teigia, kad šiuo metu derybos nevyksta, nes „tvarkiečiai“ niekaip neatsako į Darbo partijos pateiktą pasiūlymą.

Viktoras Uspaskichas, Virginija Baltraitienė ir Vytautas Gapšys
Viktoras Uspaskichas, Virginija Baltraitienė ir Vytautas Gapšys
© DELFI / Tomas Vinickas

„Dabar nevyksta derybos. Mes esame išsakę pasiūlymą, į kurį „tvarkiečiai“ mums neatsakė. Mes savo suvažiavime esame priėmę, kad esame pasiruošę pabaigti greitai derybas, jeigu bus laikomasi bendrų principų: kad pirmininko rinkimai vyksta visuotiniame suvažiavime ir kad skyrių pirmininkai renkami taip pat“, - DELFI sakė V. Gapšys.

Tačiau V. Gapšys neskelbia, kad sąjungos idėja yra palaidota. Jo teigimu, jeigu „Tvarka ir teisingumas“ ką nors atsakys į Darbo partijos pasiūlymą, tada bus sprendžiama, kaip elgtis toliau.

„Taip, procesas dabar yra sustojęs. Galiu ką noriu sakyti, bet tai yra faktas. Jeigu procesas vyktų, jis įvyktų. Bet jis yra sustojęs“, - sakė V. Gapšys.

R. Paksas važinėja po skyrius aiškindamas, kodėl neįvyko jungtuvės

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininkas R. Paksas teigia, kad šiuo metu galioja partijos valdybos sprendimas stabdyti derybas. R. Paksas sako važinėjantis dabar per skyrius ir aiškinantis, kodėl neįvyko jungtuvės.

Rolandas Paksas
Rolandas Paksas
© DELFI / Kiril Čachovskij

„Kažkada darysime tarybos posėdį galutiniam sprendimui“, - sakė R. Paksas.

Beje, R. Paksas sako nematęs jokių pasiūlymų dėl pirmininko ir skyrių pirmininko rinkimų tvarkos.

„Gal jie tuos pasiūlymus ir pateikė, aš jų nemačiau, raštiškai nesu gavęs. Mes turėjome susitarimą – konkretų ir aiškų, nuo ko ir startavome derybose. Paskui ties susitarimai buvo neįgyvendinami ir aš supratau, kad nebereikia toliau tęsti“, - teigė politikas.

Klausimas, ar yra galimybė, kad derybos būtų tęsiamos ateityje, R. Paksas nebuvo konkretus: „Aš jau tiek esu patyręs politikoje, kad sakyti „nebebus“ nedrįstu. Bet šiuo metu jos sustabdytos. Ar mes prie jų sugrįšime rudenį, pavyzdžiui, ar kitą sezoną, man sunku pasakyti. Bet šiuo metu jos sustabdytos“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.