aA
Įtakingiausias Australijos aborigenų vadovas pirmadienį, kai šalies vyriausybė nepripažino, kad iš aborigenų šeimų atimti vaikai tapo "pavogta karta", pagrasino Olimpinių žaidynių metu rengti smurto akcijas.
Aborigenų bendruomenės įniršo, kad savaitgalį išleistame vyriausybės pranešime nebuvo teikiama didelės reikšmės tam, kad nuo trečiojo iki septintojo dešimtmečio iš aborigenų šeimų buvo jėga atimta dešimtys tūkstančių vaikų, kurie buvo auginami kaip baltieji.

Aborigenų reikalų ministras Johnas Herronas (Džonas Heronas) savo pranešime teigia, kad nuo šeimų buvo atskirta ne daugiau kaip 10 proc. aborigenų vaikų, ir tai nėra ištisa karta. Šią nuomonę J. Herronas pirmadienį išsakė ir parlamente, ir per televiziją.

Aborigenų ir Toro sąsiaurio salos gyventojų komisijos (ATSIC) vadovas Sidnėjuje Charlesas Perkinsas (Čarlzas Perkinsas), kuris, būdamas 10-ies, pats buvo atskirtas nuo motinos, sakė, kad čiabuvių bendruomenė neturi kito pasirinkimo, tik smurto akcijomis nutraukti rugsėjį vyksiančias Pasaulines žaidynes.

"Mes visiškai nenorėjome sugadinti Žaidynių, tačiau tai tapo bjauru, šlykštu. Ir tai greitai taps žiauru", Ch. Perkinsas sakė Didžiosios Britanijos televizijos kampanijai.

Ch. Perkinsas pažadėjo, kad Žaidynių svečiai galės stebėti "degančius automobilius ir pastatus".

ATSIC pirmininkas Geoffas Clarkas (Džefas Klarkas) teigė, kad protesto akcijos Žaidynių metu yra neišvengiamos, tačiau vylėsi, kad jose nebus prievartos.

Australijos politikai ir Olimpinių žaidynių organizatoriai aborigenų jau anksčiau prašė, kad dėl blogėjančių santykių su konservatorių vyriausybe jie nežlugdytų Žaidynių.

Australija neseniai sulaukė ir kelių Jungtinių Tautų komitetų kritikos dėl elgesio su 430 tūkst. aborigenų, kurie yra labiausiai skriaudžiama grupė, sudaranti apie 2,3 proc. iš 19 milijonų šalies gyventojų.

Tuo tarpu Olimpinių žaidynių atstovas spaudai sakė, kad "akcijos gali tik sumažinti visuomenės užuojautą ir paramą aborigenams, jei jos bus rengiamos per Žaidynes".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.