aA
Darbo partijos (DP) lyderis Viktoras Uspaskichas vėl sėdo į teisiamųjų suolą – Vilniaus apygardos teismas pirmadienį toliau tęsė „darbiečiams“ iškeltos baudžiamosios bylos nagrinėjimą. Tiesa, nesėkmingai.
DP byla vėl stringa – V.Vonžutaitė išvežta į ligoninę
© DELFI / Tomas Vinickas

V. Uspaskichas vėl teisiamas kartu su „darbiečiais“ Vytautu Gapšiu, buvusia finansininke Marina Liutkevičiene, Vitalija Vonžutaite – Lietuvos apeliacinis teismas praėjusią savaitę nusprendė, kad byla buvo išskirta nepagrįstai.

Pirmadienį teismas negalėjo tęsti bylos nagrinėjimo – į posėdį neatvyko V. Vonžutaitė. Seimo narės advokatas pranešė, kad kaltinamoji naktį greitosios pagalbos automobiliu išvežta į Santariškių ligoninę.

Teismas nusprendė daryti pertrauką iki 13 val. Iki to laiko V.Vonžutaitės advokatas turės pateikti medikų pažymą apie kaltinamosios ligą.

V.Uspaskichas žada, kad jo parodymai „atvers akis“

Po ligos į teismo salę grįžęs V. Uspaskichas žurnalistams juokavo, kad buvo nusiteikęs teisme praleisti visą dieną ir esą nieko nežinojo apie netikėtai užklupusią V. Vonžutaitės ligą.

„Net pietus su savimi pasiėmiau, nes man reikia laikytis dietos, o kavinėje teisme neduoda to, ko reikia“, – sakė jis. 

V. Uspaskichas sakė, kad yra pasiruošęs duoti parodymus – esą anksčiau teisme taip pat būtų kalbėjęs, tačiau teisėjai jam neleido.

„Neklaidinkit visuomenės, mano pirmi žodžiai buvo leiskit man iki rytojaus pasiruošti parodymams, – sakė jis. – Todėl, kad teismas tą dieną atmetė mūsų prašymus, o tų prašymų eigoje arba tų prašymų nepriėmimas mano parodymus turėjo papildyti apie 10 puslapių. Teismas turėjo girdėti apie tuos dalykus, kuriuos prašome patikrinti. Man tiesiog reikėjo vienos nakties, kad papildyčiau tekstą maždaug 10 puslapių apie tuos specialistų išvadų aktus ir dokumentus, kurių mums nedavė ir neleido patikrinti. Teisėjai tai traktavo kaip nenorą duoti parodymus“.

„Darbiečių“ lyderis tikino, kad niekada neatsisakė duoti parodymų.

„Niekada neatsisakiau duoti parodymų ir dabar jums prieš kamerą žiūrint jums į akis sakau, kad esu pasiruošęs duoti parodymus, bet, nežinau, negaliu su savimi nešioti tuos dalykus, na, kompiuteryje pas mane yra, jeigu leis duoti parodymus, duosiu“, – sakė jis.

V. Uspaskichas teigė, kad jo parodymai nieko neturėtų nustebinti.

„Nustebinti per daug nenustebins, bet jums tikrai atvers akis, todėl, kad daug žmonių, kuriuos reikėjo iškviesti į teismo posėdžius, nebuvo iškviesti, – sakė jis. – Nebuvo iškviesti ir du pirmieji DP būstinės vadovai, tie, kurie priiminėjo šitus buhalterius, kurie duoda parodymus, ir tie, kurie vedė visą tą buhalteriją. Kaip jų neiškviesti ir neapklausti? Yra įdomių momentų, kurių teismas ar prokuroras nenorėjo išgirsti teisme“.

Prokuroras: bus pakartoti V.Uspakichui nedalyvaujant atlikti veiksmai

DP byloje valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Saulius Verseckas žurnalistams sakė, kad šios dienos posėdžio eiga priklausys nuo V. Vonžutaitės advokato pateiktos medikų pažymos.

„Visi žmonės suserga, kol neturime duomenų, kad liga yra simuliuojama ar netikra, tai kažkokių kitokių vertinimų pateikti negaliu“, – sakė jis.

Prokuroras teigė, kad teismas turėtų prijungti V. Uspaskicho bylą prie pagrindinės DP bylos.

„Šiandien, kaip matome, kaltinamasis V. Uspaskichas yra teismo posėdyje, taigi jeigu būtų buvę visi kaltinamieji, net jeigu ir tuo atveju nutartis būtų palikta galioti, būtų buvę sujungta į vieną bylą, v sakė prokuroras. – Jam (V. Uspaskichui – aut.past.) pageidaujant, tie veiksmai, kurie buvo atlikti jam nesant, būtų pakartoti papildomai. Šiuo atveju nutartis dėl išskyrimo yra panaikinta, todėl turės būti pakartoti tie procesiniai veiksmai, kurie buvo atlikti po išskyrimo, nepriklausomai nuo kaltinamojo noro – tai M. Liutkevičienės ir V. Gapšio apklausos, kai kurių dokumentų pagarsinimas. Tai vienos dienos posėdžio darbas“.

Byloje paskelbta pertrauka

Atnaujinta 13.20 val.: Po pietų pertraukos teismui grįžus į posėdžių salę paaiškėjo, kad V. Vonžutaitė dar neišleista iš Santariškių klinikų ir čia praleis mažiausiai dvi dienas.

„Ką tik elektroniniu paštu iš Santariškių klinikų gavome pažymą, kurioje nurodoma, kad V. Vonžutaitė negalės atvykti į teismą balandžio 8-9 d.“, – paskelbė teisėjų kolegijos pirmininkė Daiva Pranytė-Zalieckienė.

Teisėja pažymėjo, kad Seimo narei diagnozuotas erozinis gastritas.

Teismas paskelbė pertrauką iki trečiadienio, kai iš naujo vėl apklaus M. Liutkevičienę ir V. Gapšį.

V.Uspaskichas atskleidė, dėl ko „darbiečius“ kamuoja skrandžio ligos

Anksčiau dėl skrandžio ligos posėdžiuose negalėjęs dalyvauti V. Uspaskichas žurnalistams prisipažino, kad nežinojo apie V. Vonžutaitės bėdas dėl skrandžio.

„Jeigu jau atvirai kalbėti, pas mane ne pirmą kartą, tik aš laikausi – dar armijoje buvo pirma opa atsidariusi, paskui 25, 27 m. buvo, tai buvo užfiksuota Lietuvoje, dabar, matyt nuo nervinių įtampų, bet jaučiuosi gerai“, – sakė jis.

„Darbiečių“ lyderis pažymėjo, kad V. Vonžutaitei skrandžio ligos taip pat galėjo išsivystyti dėl įtampos. „Yra vaikas, yra moteris, yra visokių dalykų“, – sakė jis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.