aA
Aršaus rusakalbių teisių gynėjo įvaizdį turintis ir jį nuolat puoselėjantis Klaipėdos miesto tarybos narys Viačeslavas Titovas pačių tautiečių buvo išvadintas provokacinių savireklamos akcijų rengėju, o ne jų teisių gynėju.
Sovietų Sąjungos vėliava
Sovietų Sąjungos vėliava
© Reuters/Scanpix

Kaip rašo „Vakarų ekspresas“, prieš kelerius metus V. Titovas išgarsėjo pasiūlęs gegužės 9-ąją Klaipėdos gatvėmis surengti vadinamąjį Pergalės maršą, kuriame būtų nešamos ir Antrąjį pasaulinį karą laimėjusių valstybių - JAV, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Rusijos Federacijos - vėliavos. Šį jo pasiūlymą sukritikavo net Antihitlerinės koalicijos Antrojo pasaulinio karo veteranų organizacijos Klaipėdos skyrius, kurio nariams esą užtenka kuklaus minėjimo Skulptūrų parke.

Ketvirtadienį vykusiame Klaipėdos miesto Aleksandras Michailovas, Rusų aljanso frakcijos Savivaldybės Taryboje pirmininkas, perskaitė frakcijos pareiškimą, pasmerkiantį praėjusį savaitgalį Atgimimo aikštėje surengtą mitingą, skirtą protestui dėl planuojamo Andrejaus Rubliovo pagrindinės mokyklos panaikinimo. Jo teigimu, jei V. Titovui iš tiesų rūpėtų rusakalbių mokyklų reikalai, jis domėtųsi jais savivaldybėje. "O dabar jis neparodė jokio realaus susidomėjimo rusų mokyklų padėtimi, nepateikė nė vienos užklausos nei Savivaldybės administracijai, nei jos Švietimo skyriui. Nors V. Titovas ir turi rinkėjų jam suteiktą pasitikėjimą, tačiau nemoka ar nenori juo naudotis. Todėl jo politinės akcijos turi provokacinį charakterį ir vertinamos kaip savireklama", - savo ir kolegų požiūrį dėstė A. Michailovas.

Viačeslavas Titovas
Viačeslavas Titovas
© DELFI

Lietuvos rusų sąjungai atstovaujantis V. Titovas kolegos priekaištus atmetė, esą jam nebūtina atskirai domėtis A. Rubliovo mokyklos problemomis: "Jos man gerai žinomos, nes aš dalyvauju Ugdymo ir jaunimo reikalų komiteto darbe. O A. Michailovo teiginiai, esą mitingas, kurį organizavome tėvų paprašyti, yra provokacija, yra neetiški". Beje, V. Titovas mitingą surengė vasario 23-iąją. Tą dieną Sovietų sąjungoje savo švente laikė Tarybinė armija ir karinis jūrų laivynas, dabartinėje Rusijoje ji vadinama Tėvynės gynėjų diena.

V. Titovas po mitingo išplatino rezoliuciją, kuria reikalauja įteisinti rusų kalbą Klaipėdoje, kaip antrąją valstybinę kalbą, išsaugoti ir plėsti rusų infrastruktūrą Klaipėdoje ir "palikti ramybėje rusų mokyklas, tame tarpe ir A. Rubliovo mokyklą, nes tai nėra verslo sfera, o miesto švietimo infrastruktūros dalis". Lietuvos specialiųjų tarnybų atstovų teigimu, V. Titovas reiškia ne savo valią, o vykdo Rusijos Federacijos institucijų instrukcijas.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.