aA
Seimo pirmininkas "darbietis" Vydas Gedvilas sako nematantis būtinybės įstatymu nustatyti parlamentarų atostogų.
Nemato reikalo įteisinti parlamentarų atostogų
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Kalbėdamas Lietuvos televizijai V.Gedvilas sakė, kad kelis mėnesius tarp sesijų savarankiškai darbą planuojantys parlamentarai atostogomis nepiktnaudžiauja, o jų veiklą bet kokiu atveju įvertins rinkėjai.

"Aš nemanau, kad čia yra kažkokia didelė problema (parlamentarų atostogų įteisinimas - BNS). Seimo nariai yra pakankamai savarankiški, dirba savo apygardose, žmonės juos išrenka, pasitiki, mato jų veiklą, jų darbus", - teigė V.Gedvilas.

Jis taip pat svarstė, kad teisiškai įtvirtinus atostogas gali iškilti sunkumų, jei parlamentarus reikės skubiai sukviesti į posėdį.

"Gali būti neeilinis posėdis, valstybėje gali įvykti įvairūs įvykiai, kai reikia labai greitai sušaukti posėdį, gali būti variantai, kai reikalingi labai greiti sprendimai valstybėje, ir tokiu būdu tai gali įvykti bet kokiu momentu", - svarstė V.Gedvilas.

"Jokiu būdu (laisvu laiku - BNS) nepiktnaudžiauja Seimo nariai, jei kalbama, kad važinėja, keliauja dažniau, tikrai taip nėra, gal vienas kitas atvejis, kai papiktnaudžiauja, bet tai tikrai vienetinis dalykas, Seimo nariai tikrai drausmingi", - tvirtino parlamento vadovas.

Seimo rudens sesija prasideda rugsėjo 10 ir baigiasi gruodžio 23 dieną, pavasario analogiškai - kovo 10 ir birželio 30 dieną. Laiką tarp sesijų parlamentarai planuoja savarankiškai, ne sesijos metu keliauti Europos Sąjungoje gali laisvai, o vykstant į ne ES šalis reikia gauti Seimo valdybos leidimą.

Seimą įstatymu įtvirtinti parlamentarų kasmetinių mokamų atostogų trukmę dar 2004 metais nurodė Konstitucinis Teismas (KT). Jo nutarime konstatuojama, kad "įstatymų leidėjui kyla pareiga įstatymu nustatyti Seimo nario kasmetinių mokamų atostogų trukmę", o įstatyminis jų įtvirtinimas turi užtikrinti, kad tarpai tarp sesijų nebūtų traktuojami kaip poilsio laikas.

Seime buvo bandymų įgyvendinti šią KT nutarimo nuostatą, tačiau visi jie buvo nesėkmingi. Žinomi teisininkai buvo parengę įstatymo projektą dėl Seimo narių veiklos, kuriame siūlyta nustatyti parlamentarams ne daugiau kaip 45 kalendorinių dienų atostogas, bet jis grąžintas tobulinti. Projektą keitusi Seimo darbo grupė atostogų reglamentavimą išbraukė, argumentuodama, kad toks teisinis reguliavimas būdingas posovietinėms, o ne Vakarų demokratinėms valstybėms. Tačiau šiam projektui, kuriuo taip pat buvo siūloma didinti išmokas parlamentinio darbo reikmėms, irgi nebuvo pritarta.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.