aA
Generalinis prokuroras Darius Valys antradienį kreipsis į Seimą su prašymu panaikinti parlamentarės Neringos Venckienės neliečiamybę.
Neringa Venckienė
Neringa Venckienė
© DELFI / Tomas Vinickas

Buvusi teisėja, "Drąsos kelio" partijos atstovė N.Venckienė įtariama nevykdžiusi teismo sprendimo perduoti mergaitę motinai ir psichiškai gniuždžiusi vaiką.

Seimo statutas numato, kad išklausęs generalinio prokuroro kreipimąsi parlamentas sudaro laikinąją tyrimo komisiją. Ši komisija turi parengti rezoliucijos projektą, kuriuo Seimui siūlo apsispręsti, ar tenkinti generalinio prokuroro prašymą.

Jei projekte siūloma leisti Seimo narį traukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę, tokiai rezoliucijai priimti reikia ne mažiau kaip 71 balso.

Raštiškas generalinio prokuroro prašymas leisti N.Venckienę traukti baudžiamojon atsakomybėn Seimą pasiekė gruodžio pabaigoje.

Kaip tuomet pranešė prokuratūra, panaikinti parlamentarės imunitetą prašoma ikiteisminių tyrimų metu gavus duomenų apie N.Venckienės galimai padarytas nusikalstamas veikas".

Prokurorų teigimu, surinkti duomenys leidžia manyti, kad N.Venckienė padarė penkis nusikaltimus: prieš dvejus metus Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose viešai užgauliai pažemino teismą, nevykdė 2011 metų gruodį priimto Kėdainių teismo sprendimo skubiai perduoti mergaitę motinai Laimutei Stankūnaitei, praėjusių metų gegužę trukdė antstolei vykdyti teismo sprendimą, piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichiškai gniuždydama vaiką ir panaudodama fizinį smurtą pasipriešino policijos pareigūnui.

Konstitucija ir Seimo statutas nustato, kad Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas ar kitaip suvaržoma jo laisvė. Dėl Seimo nario laisvės suvaržymo gali kreiptis tik šalies generalinis prokuroras.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.