aA
Vilniaus apygardos teismas pirmadienį atmetė Kauno nusikaltėlių lyderio Henriko Daktaro prašymą sutrumpinti jo laisvės atėmimo bausmę ir pripažinti ją atlikus.
H. Daktaras, pravarde "Henytė", prašė turto prievartavimo veiką, pagal kurią jis buvo pripažintas kaltu ir nuteistas, iš vienos Baudžiamojo kodekso (BK) dalies perkvalifikuoti į kitą, sutrumpinti jam nelaisvę ir pripažinti atlikus bausmę.

1997 metų vasario 13 dieną Vilniaus apygardos teismas H. Daktarą pripažino kaltu dėl turto prievartavimo ir poveikio liudytojui pagal tuo metu galiojusius įstatymus nuteisė jį kalėti pusaštuntų metų, skyrė 15 tūkst. litų baudą ir konfiskavo turtą.

Jeigu pirmadienį teismas būtų patenkinęs H. Daktaro prašymą, jis būtų paleistas į laisvę, nes pagal dabar galiojančius įstatymus maksimali bausmė, kurią teismas galėtų skirti H. Daktarui - būtų 4 metai. H. Daktaras laikomas suimtas nuo 1996 metų vasario 3 dienos, kada jis buvo sulaikytas prevencine tvarka. Tokiu būdu, jis kali jau daugiau nei 4 metai.

H. Daktaras savo prašymą motyvavo, kad nuo tada, kada jis kali, pasikeitė įstatyme numatyta sankcija už turto prievartavimą, minimalaus pragyvenimo lygio (MGL) skaičiavimai ir jo veiką iš vienos BK dalies reikia perkvalifikuoti į kitą.

Generalinės prokuratūros prokuroras Gintautas Paškevičius prašė teismo atmesti H. Daktaro prašymą, nes jo veiklą kvalifikuojantis požymis "žymi materialinė žala" liko iki šiol, MGL pakeitimai neturi reikšmės.

Tai jau antras kartas šiemet, kada H. Daktarui nepavyko anksčiau laiko ištrūkti į laisvę. Gegužės 3 dieną jis prašė teismo sumažinti bausmę už poveikį liudytojui. Teismas ir tada jo prašymo nepatenkino.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.