aA
Panevėžio moterų kalėjime motinoms su vaikais stinga vietų ne tik dėl daugiau gimdančių nutiestųjų, bet ir dėl areštuotų nėščiųjų. Moterų su vaikais kalėjime pastaruoju metu ypač daugėja, nes policija jų nemažai pargabena iš užsienio, pranešė LNK laida „Labas vakaras, Lietuva“.
Panevėžio pataisos namai
Panevėžio pataisos namai
© "Sekundė"

Moterų kalėjime motinos ir vaiko skyrius darosi guminis – jis visaip tempiamas, kad atsirastų daugiau vietos. Iš negyvenamų patalpų daromi kambariai.

Spaustis verčia perpildytas skyrius dėl vežamų areštuotų nėščiųjų. Tuo metu kalėjimo su vaikais laukiančios laisvėje net neimamos – eilėje.

„Susidarė unikali situacija. Ją unikalia vadinu dėl to, kad išaugo skaičius tų, kurios atvyko nėščios ir gimdo pas mus, nors Baudžiamajame kodekse numatyta, kad nėščios moterys neturi būti teisiamos, negali būti nuteistos arešto bausme“, – sakė pataisos namų direktoriaus pavaduotoja Regina Stankuvienė.

Anot administracijos, į kalėjimą atlikti arešto bausmės atvežamos tos moterys, kurios už nesunkius nusikaltimus pirmiausia buvo nuteistos apribojimais, bet jų nevykdė, slapstėsi. Tada moterys teisiamos už akių. Pareigūnai jas randa ir parsiveža iš užsienio jau spėjusias pastoti.

„Policija šiuo atveju yra tik vykdančioji institucija, kuri vykdo teismo priimtus sprendimus“, – sakė Areštinės ir konvojaus skyriaus viršininkas Giedrius Masiulis.

Kalėjimo administracija mano, kad nėščiųjų nemažės, nes moterims su vaikais čia pagerintos gyvenimo sąlygos: visiškas išlaikymas, medikų priežiūra ir dar vaiko pinigai.

„Vaikai yra visiškai išlaikomi valstybės, bet mamos dar gauna ir vaiko pinigus – 92 litai, man atrodo. Jie panaudojami ne vaikui, nes pervedami motinai į sąskaitą, o motina tuos pinigus gali naudoti kur nori. Mes to nekontroliuojam. Tai yra spraga“, – kalbėjo pataisos namų gydytoja Eugenija Marksienė.

Pataisos namų vadovai rengiasi kreiptis į Teisingumo ministeriją ir Teismų tarybą, kad areštuotos nėščiosios neužimtų vietos kalinčioms su vaikais.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.