aA
Iš penkių didžiųjų Lietuvos politinių partijų vienintelis Liberalų sąjūdis žada siekti įteisinti vienos lyties asmenų partnerystę.
Iš didžiųjų partijų už gėjų partnerystės įteisinimą pasisako tik Liberalų sąjūdis
© Shutterstock nuotr.

"Mes esame parengę ir registravę Partnerystės įstatymą. Jeigu tokią galimybę turėsime, mes tikrai šį įstatymą priimsime, kuris leis žmonėms pasirinkti bendro gyvenimo formas. Mes už partnerystės įteisinimą visiškai nesvarbu kokios lyties", - sekmadienį priešrinkiminiuose debatuose sakė valdančiojoje koalicijoje esančio Liberalų sąjūdžio pirmininkas susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

Naujienų agentūros BNS ir "Lietuvos ryto" televizijos rengiamuose debatuose "Lyderių forumas" kitų partijų vadovai nežadėjo partnerystės tos pačios lyties asmenims.

Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas premjeras Andrius Kubilius teigė, kad konservatoriai remia šeimą, kuri sudaroma vyro ir moters santuokos pagrindu.

"Šiuo atveju turime sekti tokios senos europietiškos valstybės kaip Airija pavyzdžiu, kur ir Konstitucijoje labai aiškiai įrašyta, kad šeima sudaroma vyro ir moters santuoka. Tuo visa diskusija ir baigiasi", - teigė A.Kubilius.

"Nepainiokime dviejų dalykų: šeimos ir partnerystės. Tai skirtingi dalykai ir į juos turi būti skirtingai žiūrima ir skirtingai reguliuojama. Aš nematau nieko blogo, jeigu bus priimtas koks nors partnerystę apibrėžiantis teisės aktas, bet šeima yra šeima ir tai nėra partnerystė", - pridūrė konservatorių lyderis.

Opozicinės partijos "Tvarka ir teisingumas" pirmininkas Rolandas Paksas sakė esą prieš vienos lyties asmenų santuokas.

"Aš asmeniškai ir kaip partijos vadovas pasisakysiu prieš vienos lyties asmenų santuokas", - tvirtino jis.

Paklaustas apie partnerystės įteisinimą, R.Paksas atsakė: "(Tai) kitas klausimas".

Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas kalbėjo, kad negalima leisti propaguoti vienos lyties santykių. Anot jo, "darbiečiai" pritartų Partnerystės įstatymui, tačiau nepasakė, ar partnerystė galėtų būti leidžiama ir homoseksualams.

"Aš gal daugiau pritarčiau kolegai E.Masiuliui, bet jokiu būdu negalima leisti propaguoti vienos lyties santykių, negalima leisti reklamuoti, jokiu būdu griežtai negalima įvaikinti. (...) Aš galiu pasakyti, kad super gerai, kai yra vyras, žmona ir vaikai, kaip sako konservatoriai. Labai gerai, kai yra Partnerystės įstatymas, mes siūlome priimti. Bet jokiu būdu negalima kištis į dviejų žmonių santykius", - kalbėjo "darbiečių" vadovas.

Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius teigė esąs už dabartinį Konstitucijoje įtvirtintą šeimos apibrėžimą.

"Mes pasisakome už šeimos apibrėžimą tokį, koks dabar yra Konstitucijoje. Galėčiau paaiškinti, kad ne vien vyras ir moteris turi būti santuokoje, bet mes taip pat pripažįstame, kad šeima yra, jei yra mama ir vaikas, jeigu yra tėtis ir vaikas ir taip pat, jeigu seneliai augina vaiką", - kalbėjo A.Butkevičius.

Lietuvos Konstitucija numato, kad santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu.

Partnerystė kaip bendras gyvenimas kartu neįregistravus santuokos buvo numatyta 2001 metais įsigaliojusiame Civiliniame kodekse, tačiau realiai institutas neveikia, nes nebuvo parengtas specialus įstatymas.

Liberalų sąjūdžio deleguotas teisingumo ministras Remigijus Šimašius yra parengęs projektą, kuris įteisintų vyro ir moters partnerystę, o socialdemokratė Aušrinė Marija Pavilionienė buvo registravusi projektą, kuris leistų partnerystę sudaryti ir vienos lyties asmenų poroms, tačiau Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas jį pripažino galbūt prieštaraujančiu Konstitucijai.

Pernai BNS užsakymu bendrovės RAIT atlikta apklausa parodė, kad 70 proc. Lietuvos  gyventojų pritaria partnerystės tarp vyro ir moters įteisinimui, tačiau homoseksualų partnerystę remia tik 4 proc.

Europoje homoseksualių asmenų santuokos įteisintos aštuoniose valstybėse - Belgijoje, Danijoje, Islandijoje, Nyderlanduose, Norvegijoje, Portugalijoje, Ispanijoje ir Švedijoje. Dar 13-oje Europos šalių tos pačios lyties asmenys gali įteisinti partnerystę

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.