aA
Projekte numatoma, kad darbdaviai privalės rengti mėnesinius lygybės planus, pranešė Moterų ir vyrų lygių galimybių kontrolierės patarėjas.

Tokie lygybės planai, tik metiniai, rengiami kitose šalyse, kur lyčių lygybės politika turi senesnes tradicijas. Kadangi Lietuvoje problemų žymiai daugiau, lygybės planai bus tikrinami ne kartą per metus, bet kiekvieną mėnesį, teigiama Moterų ir vyrų lygių galimybių kontrolierės patarėjo pranešime.

Lygybės planai visiems darbdaviams bus privalomi, už jų sudarymą ir vykdymą atsakingi ir privačių, ir valstybinių įstaigų vadovai, neaplenkiant nei Seimo ar Vyriausybės.

Lygybės kontrolieriaus tarnyba kas mėnesį planus tikrins, numatys tolesnes konkrečias jų vykdymo priemones. Vienos lyties atstovų įstaigoje negalės būti daugiau kaip 50 procentų.

Planuose taip pat reikės numatyti būdus, kaip išvengti galimo seksualinio priekabiavimo. Didžiausia atsakomybė dėl šios problemos atsiradimo kolektyve tenka vadovui. Nemaža naujovė bus tai, kad ir darbdavio sutuoktiniai turės informuoti kontrolieriaus tarnybą apie jų nuomone potencialius priekabiavimo židinius. Ypač padidėja vadovų sutuoktinių įtaka priimant į darbą darbuotojus. Darbdavių žmonos arba vyrai, o viengungių tėvai arba deklaruoti sugyventiniai dalyvaus priėmimo į darbą konkursuose kaip lygybės kontrolieriaus įgaliotieji atstovai. Dalis atsakomybės perkeliama ir bendradarbiams, kurie negalės tylėti, jei pastebi priekabiavimą.

Lyčių lygybės kontrolieriaus tarnyba, atsižvelgdama į didėjantį vyrų bedarbių kiekį, taip pat kreipėsi į darbo biržą dėl kai kurių lengvatų suteikimo vyrams, norintiems įsigyti naujų specialybę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.